Gravidträning - vad kan man göra?

Gravid träning mage hantlar yoga
Gravid träning mage hantlar yoga

Är du en aktiv person som normalt tränar flera gånger i veckan behöver det absolut inte betyda att det ska ändras för att du är gravid! Till en början kan du säkert fortsätta med din normala rutin, men allt eftersom magen växer och du blir tyngre kan det bli knepigt.

Att träna regelbundet under en graviditet utifrån de rådande fysiologiska förändringarna ger många positiva effekter, såväl fysiska och psykiska. Träning under en graviditet ska syfta till att behålla din fysiska nivå”, säger barnmorskan Hannah Wiblom från vår systersajt Minbebis.com.

”Är du van att träna ofta och intensivt så kan du även träna relativt intensivt under graviditeten men trappa ned mot slutet. Men kom ihåg att lyssna på kroppen, för under en graviditet ska träning inte vara smärtsamt!”, fortsätter Hannah.

Här är några tips på träningsformer som funkar toppen under graviditeten!

  • Yoga/Gravidyoga – ett harmoniskt träningssätt där du håller igång kroppen men samtidigt inte riskerar att överbelasta den. Speciella gravidyoga-klasser är även såklart perfekt!
  • Simning – Att simma är ett perfekt sätt att träna hela kroppen och nå muskler du normalt inte använder. Dessutom är det ofta en behaglig stund för reflektion.
  • Lättare aerobics- och stepklasser – Steplådan får gärna vara låg, och tänk på att inte hålla ett för högt tempo och lyssna på kroppen. Börjar du känna dig trött är det viktigt att ta paus och dricka vatten.
  • Stavgång/promenader – Underskatta inte vikten av promenader! Med stavar får dessutom överkroppen sin dos av motion.
  • Styrketräning – Styrketräning med hantlar och lätta vikter är en träningsform som går att utöva hemma i vardagsrummet, och det behövs inte alls långa pass för att hålla igång kroppen.
  • Spinning – Sittande på cykel är en bra träningsform, då den funkar lika bra trots att magen är stor!