Kosttillskott till gravida

Kosttillskott till gravida
Kosttillskott till gravida

En sund kosthållning är det bästa sättet att få i dig de vitaminer och mineraler som du och ditt barn behöver. En del näringsämnen är speciellt viktiga att få i sig om man är gravid eller planerar att bli det. Här kan du läsa om de rekommenderade kosttillskotten. Och de du bör undvika.

Folsyra / Folat – rekommenderas till alla gravida

Alla kvinnor som planerar att bli gravida eller som vet att dom redan är det, bör så snart som möjligt börja med tillskott av folsyra / folat. På så sätt minskar du risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott och du köper det receptfritt på apoteket. Det rekommenderas ett dagligt intag av en tablett som innehåller 0,4 milligram folat. Fortsätt med extra tillskott av folsyra / folat fram tills 12:e graviditetsveckan.

Matvaror som är rika på folat är grova kornprodukter, frukt och grönsaker. Det är speciellt mycket folat i gröna grönsaker som broccoli, grönkål, rosenkål och spenat. (Källa: Livmedelsverket)

DHA – ett omega-3 fett

Under graviditeten behöver man få i sig en form av omega-3 fett, DHA. Den får man normalt genom att äta fet fisk som t.ex. makrill, sill och lax. Äter du sällan eller aldrig fisk bör då rådgöra med din barnmorska.

Järn – bara en del behöver extra tillskott

Behovet av järn ökar när du är gravid, som ett resultat av att du får en ökad blodmängd i kroppen.

Matvaror med högt innehåll av järn är grova kornprodukter, kött, lever, spenat och potatis. Om du äter matvaror som innehåller C-vitamin, som frukt och grönsaker, ökar du upptaget av järn från kosten. Därför kan du med fördel dricka ett glas apelsinjuice till frukosten.

En del gravida behöver mer järn under de två sista trimestrarna än vad man får i sig genom maten. (Från graviditetsvecka 14) Blodprover som du tar på mödravårdscentralen visar om du har behov av extra järntillskott.

Vitamin D – om du inte äter mjölkprodukter kan du behöva tillskott

D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium. Fostret behöver kalcium för att bygga upp skelettet. De allra flesta kvinnor får i sig tillräckligt med D-vitamin genom mjölkprodukter men om du inte äter matvaror som är berikade med D-vitamin kan du behöva rådgöra med din barnmorska.

Jod

Du behöver också jod när du är gravid. Använd jodberikat salt, men salta inte så mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade. Läs på förpackningen.

Undvik...

Du bör också vara försiktig med en del hälsokostprodukter när du är gravid. Ofta används en del örter och okända ingredienser i produkterna och forskningen på hur dessa ingredienser påverkar fostret är något som behövs.

Mammasidan rekommenderar alla gravida att diskutera med läkare eller barnmorska om man vill använda sig av hälsokostprodukter eller kosttillskott.


Foto: FameFotografene