Sex och graviditet

Låt oss med en gång fastställa det: Ja, det är okej att ha sex medan man är gravid! Många kvinnor och män bekymrar sig i onödan för att sex kan skada fostret. En gynekolog och två barnmorskor förklarar för dig vad som är okej, och vid vilka tillfällen man bör avstå från att rulla i sänghalmen.

Rädsla för att sex skadar barnet

Gynekolog Mikael Nicolaidis berättar att ett av de vanligaste bekymren är att barnet ska bli skadat vid sexuell aktivitet, eller att sex kan medföra en missfall. Så är inte fallet.

- Många män är av den uppfattningen att deras mandom kan skada barnet vid samlag. De ser framför sig att penis stöter in på barnet. Det är helt fel, upplyser barnmorskan Tove Nordahl som också arbetar vid samma klinik.

- Här är verkligheten: Livmoderhalsen ligger i toppen av slidan. Den är 4-5 cm lång och stängd i bägge ändar.

Innanför har vi en slempropp som extra skydd. Så har vi en vattensäck med fosterhinnor. Där inne ligger barnet och myser – totalt ovetande om att mor och för gör detsamma, berättar Nordahl.

Men vad händer när huvudet har fäst sig? Nordahl kan också här lugna: - Blivande fäder får inte ”träffa” sin avkomma ens i slutet av graviditeten när huvudet har fäst sig. Ingen fara!

Barnmorskan Mille Milling berättar också att hon erfar att många män bekymrar sig för att skada barnet under samlag. De kan till exempel undra om en stor penis bör medföra nio månader i celibat. - Så länge vi inte snackar om helt abnorma avvikelser från det normala finns det ingen orsak till att tro att en stor penis kan skada barnet, säger hon.

Vissa tappar lusten

- Vissa män tappar lusten på frun när hon är gravid, förklarar Nicolaidis. Frun är inte aktuell för sex eftersom hon bär på hans barn och han kan tycka att det är onaturligt. Vissa män tycker inte heller att det är sexigt att vara gravid. Kvinnan kan känna på samma sätt: förändringen av kroppen gör att hon inte känner sig attraktiv, säger gynekologen.

- En del män får ett annat förhållande till sin partners kropp när hon är gravid, och vill inte ha sex. Då tror jag egentligen det bästa rådet till kvinnan är att helt enkelt acceptera detta, säger barnmorskan Mille. Hon understryker att det är mycket individuellt hur lusten blir påverkad av en graviditet. - Vissa kvinnor älskar att vara gravida, och älskar sin frodiga, gravida kropp. Andra kan uppleva minskad lust och känner sig obekväma med förändringen i kroppen, man känner sig trött och slapp och har inte lust till sex.

Särskilt under senare delen av graviditeten kan många kvinnor uppleva att att det saknas energi och initiativ för att genomföra ett samlag, berättar barnmorskan.

Sexuellt relation handlar om mycket mer än samlag. Båda den gravida kvinnan och hennes partner har i denna period av livet behov av ömhet, närhet och värme.

Ökad lust, starkare orgasm – hormonella orsaker

När vi frågar gynekolog Nicolaidis om det finns fysiologiska och hormonella ändringar vid graviditet som kan påverka lusten kan han bekräfta detta:

- Ja! Gravida får ökad blodtillförsel i hela underlivet, också klitoris. Det gör att många kvinnor upplever att det är bättre med sex medan de är gravida och att de upplever sig få starkare orgasmer.

Dessutom kan män uppleva ökad lust och känna större närhet till sin gravida partner. Han kan glädja sig över ändringen som sker med hennes kropp och uppleva ökad sexuell upphetsning.

När avråds sex vid graviditet?

  • Fara för för tidig födsel. Om du är i riskzonen för att föda för tidigt bör du vara försiktig och kanske undvika samlag de sista veckorna av graviditeten. Riskzonen kan bestå i att du tidigare har fött före 37:e veckan, eller att du har haft sammandragningar långt innan födseln beräknas.
  • Blödning från slidan. Sex avrådes generellt vid blödning, oavsett om det är blödning tidigt eller blödning senare under graviditeten.
  • Bristande livmoderhals. Om tidigare graviditet har visat att din livmoderhals öppnar sig för tidigt (cervikalsvikt) kan sex innebära en risk för missfall eller för tidig födsel.
  • Problem med moderkakan. Om din moderkaka helt eller delvis täcker för öppningen till livmoderhalsen kan sex leda till blödning och för tidig födsel. Läs mer: Föreliggande moderkaka
  • Flera graviditeter. Om du bär på två eller fler barn kan det vara så att din läkare råder dig att inte ha sex sent i graviditeten för att undgå att födseln startar för tidigt. Dock har ingen forskning visat att det finns något samband mellan sex och för tidig födsel hos tvillingar.

Undvika vissa ställningar?

Det finns ingen ställning eller form av sex som avråds under graviditet, bekräftar Nicolaidis. - Det är upp till paret om de känner att det är bra och rätt!

Eftersom magen växer, kan det vara bra att pröva sig fram med vad som är den mest bekväma ställningen under samlaget. Kanske bör du undvika att ligga platt på ryggen under samlaget. Din livmoder kan då trycka på de stora blodådrorna (vener) som för blod tillbaka till hjärtat och som ligger nära den bakre väggen i buken. Kläms dessa blodådror ihop kan det leda till att du blir yr eller illamående. Detta kallas vena cava-syndrom

Fortfarande lite tabu

- I dag fick jag återigen frågan av en person med högrött ansikte. Det är pappan som undrar om det är okej att ha sex när flickvännen är gravid. Denna fråga är inte ovanlig, men det är inte alla som vågar fråga, skriver barnmorskan Tove i sin blogg på Mammasidans systersida Mammanett.no.

Även gynekologen upplever att par är återhållsamma med frågor om sex: - Jag upplever att det fortfarande är svårt att fråga, därför är det lika bra att jag tar upp det och informerar om samlag utifrån tillståndet de är i, berättar Nicolaidis.

Barnmorskan Mille berättar också att frågor om sex och graviditet sitter långt inne hos hennes patienter, trots att många undrar om sex är säkert under graviditet. - Många har en viss förlägenhet i förhållandet till ämnet. Det är ofta de yngsta gravida paren som frågar. Kanske är de mer vana att prata om sex, undrar barnmorskan.

Översatt av: Ida Otterholm