Sorg efter abort

Sorg abort ångest missfall
Sorg abort ångest missfall

”Du valde ju själv att göra abort, så varför sörjer du?” ”Spontanaborten kom därför att det var något fel på fostret. Det var det bästa.” Du som har gått igenom en abort eller en spontanabort kan ha upplevt liknande reaktioner från andra. Du ska veta att du har all rätt att både känna och sörja. Oavsett om det var en självvald abort eller en spontanabort kan man få liknande reaktioner.

Vi är så olika och samtidigt lika. Om man själv bestämmer sig för att abort är det bästa, kan det vara så att man likväl är ledsen över valet. Det måste få vara okej att ge sig själv lite utrymme till att tänka och bearbeta det man har upplevt. Uppstår en spontanabort så kan det vara väldigt traumatiskt och sorgen stor.

Spontanabort:

De flesta spontanaborter sker på grund av fel med graviditeten, som leder till att fostret inte överlever. Men det är en lite tröst när man är mitt uppe i det. Kanske har man upplevt flera spontanaborter efter varandra.

Man får reda på att man är gravid. Man ställer in sig på att få graviditetssymtom, stor mage och snart barn. Men så är det plötsligt över. Det kan ta tid att ställa om sig igen. För vissa blir en spontanabort extra tung att bära om man har en självvald abort bakom sig. Jag har pratat med flera som tror att det är deras fel att det hände för att de en gång tidigare gjort abort. Detta stämmer ju inte, men känslan är för dem likväl sann och den ska tas på allvar.

Andra kanske hade funderat på en abort och innan dem bestämt sig så uppstår en spontanabort. Då kan liknande känsla komma. ”Det var nog för att jag tänkte på abort”. Det var det ju inte, men du ska tas på allvar och få träffa någon att prata med. Man ska inte gå runt med den känslan utan att prata ut om det. Det går över, visst! Men om det bara ”göms undan” kan det dyka upp senare. Speciellt vid en ny graviditet kan en ”gammal rädsla” ödelägga upplevelsen av den nya graviditeten, och vissa kan känna att dem inte vågar känna glädje för det nya. Jag har träffat många kvinnor som inte vågar glädjas över barnet som ska komma därför att dem har dåligt samvete över det barn dem miste. Det är inte ovanligt att känna så, men det är viktigt att prata om det med sin barnmorska eller någon annan som jobbar just med sådana frågor. Fråga på din barnmorskemottagning.

Självvald Abort:

Det är nog en del människor som inte förstår att man kan få en sorgereaktion över barnet man aldrig fick, även om man valde att abortera.

Men även om valet var rätt kan det vara så att man egentligen önskade att man inte hade behövt göra en abort och att saker och ting var mer gynnsamt upplagda för att kunna ha barn. Det är sällan någon aborterar utan känna att det är något man helst skulle ha undgått. Jag ser ofta att dem som måste skynda sig igenom en abort eller blir pressade till det, eller inte får göra valet själv, är dem som reagerar mest i efterhand. Man får helt enkelt inte gå igenom den nödvändiga processen.

Allt går så fort och reaktioner kommer. Vad var det egentligen som hände?

Vid val av abort är det den gravida som har den avgörande stämman. Det betyder dock inte att valet är enklare för det. Det kan vare en belastning att behöva göra ett så stort val. Det bästa är om du och din partner är eniga. Men ibland kan den gravida bli pressad av sin partner eller den som gjorde henne gravid, föräldrar eller andra. Man ska aldrig pressa någon till att göra en abort. Det kan ge ärr för resten av livet. Det är heller inte bra att pressa någon att fullfölja en graviditet som den inte är redo för. Då gör man orätt mot den som blir mamma utan att vilja det och mot den som föds oönskad.

Det är viktigt att man vet om de alternativ som finns runt en abort. Har man gjort abort behöver man kanske veta att det finns vägledning att få efter aborten. Det är självklart inte så att alla som göra abort får problem eller mörka tankar efteråt. Men om det skulle vara så är det inget att skämmas för om man ber om hjälp.


Det handlar om att förebygga. Gå inte ensam med dina tankar om de påverkar din livskvalitet.

Du har rätt att känna, oavsett om du är den som är gravid, eller partnern. Vi har en aborträtt i Sverige som betyder att vi själva bestämmer och du ska inte skämmas över att prata om aborten om du har behov av det. Att genomgå en abort kan vara ett tecken på att du är ansvarstagande. Du ville att saker skulle vara mer på plats innan du eventuellt får barn. Kanske har du flera barn redan och kände att det inte fanns något utrymme för ett till. De flesta har en bra orsak till att göra abort, och vad som är en bra orsak är upp till var och en. Det ska ingen annan lägga någon värdering i.

www.amathea.no