Förlossningskrisen i Stockholm – det här har hänt
Det råder en kris inom förlossningsvården i Stockholm. Här kan du läsa om vad som har hänt.
I mitten på oktober larmade barnmorskor i Stockholm om en ohållbar arbetssituation – något som det har larmats om flera gånger under de senaste åren. Nu råder en förlossningskris i Stockholm.
Läs mer: Förlossningsvården i kris: "Inte värdigt att behandla barnmorskor på det här sättet"
Nedstängningar skapade "Barnvagnsmarschen"
År 2016 och 2017 var bland annat nedstängningarna av BB Sollefteå, BB Sofia och Södra BB väldigt uppmärksammade fall som även då skapade en förlossningskris. Det ledde bland annat till “Barnvagnsmarschen”, ett engagemang mot mödradödlighet och kvinnors rättigheter.
2020 nekades över 900 gravida förlossningsplats i Stockholm
Under sommaren 2019 var förlossningen hårt belastad och det rådde platsbrist på förlossningarna runt om i Stockholm, redan då, och ordet “hemförlossning” kom upp på tapeten. 2020 nekades över 900 gravida en förlossningsplats i Stockholms län när de skulle föda. Barnmorskor rapporterade om att de varken hann äta eller ta rast, vilket inte såg annorlunda ut året efter.
Just nu: förlossningskrisen 2021
2021 rapporterar barnmorskor fortfarande om en ohållbar arbetsmiljö inom förlossningsvården där väntrum görs om till undersökningsrum och vaginala undersökningar tvingas göras i en fåtölj – trots ett extra tillskott på över 50 miljoner kronor under 2021.
– Situationen i Stockholm ser absolut ut såhär. Det har den gjort länge och det blir inte bättre. 2016 stängde två väldigt populära förlossningskliniker i Stockholm, BB Sofia och Södra BB. Sedan dess har ingen ny klinik öppnats, trots att vi under många år blivit lovade en förlossningsklinik på St. Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm, säger Rebbecca Nilsson, tidigare barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm, till Familjeliv.
Visa detta inlägg på Instagram
Barnmorskor säger upp sig
I slutet på oktober kom beskedet att flera barnmorskor runt om i Stockholm säger upp sig. 40 barnmorskor har sagt upp sig på Danderyds sjukhus sedan i fredags, flera barnmorskor och samtliga förlossningschefer på Södersjukhuset har gjort detsamma.
– Det är uppenbart att vi måste lägga manken till för att förbättra deras arbetssituation, säger finansregionråd Irene Svenonius (M), till SVT.
Läs mer: "Förlossningskrisen: Allt fler barnmorskor och chefer säger upp sig"
Region Stockholm svarar med åtgärder
För att lösa förlossningskrisen inom förlossningsvården har Region Stockholm, efter massiva protester, meddelat att de sätter in åtgärder för att lösa krisen. Bland annat har en förlossningssamordnare fått i uppdrag att hitta möjliga lösningar för att garantera säkerheten för förlossningar i regionen, och göra barnmorskornas arbetsmiljö hållbar:
– Det är tydligt att det krävs insatser för att se till att vårdpersonalen inom förlossningsvården får en bra arbetsmiljö och återfår sin arbetsglädje, säger Nicole Silverstolpe förlossningssamordnare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.
Ändrade arbetstider och att tillsätta fler barnmorskor på förlossningarna är två förslag på åtgärder som lyfts fram för att lösa förlossningskrisen i Stockholm.
Det här kan du göra för att stötta barnmorskorna
Den 16 november kl 12.00-13.00 hålls en demonstration mot förlossningskrisen utanför landstingshuset i Stockholm som Birth Rights Sweden och Sveriges Kvinnolobby står bakom. Du kan också skriva under namninsamlingen “Åtgärda krisen i Stockholms förlossningsvård”.