7 tips när du vill sluta amma ditt barn

Avsluta eller trappa ner amningen succesivt med våra 7 tips om hur man slutar amma.

7 Sluta amma tips
7 Sluta amma tips

Dags att avsluta amningen? Tänk på detta så att du och ditt barn får en så smidig övergång som möjligt.

1. Sluta amma tips: Var förberedd

Det kan vara bra att förbereda sig både mentalt och fysiskt, då det ofta blir en omställning både för barnet, din egen kropp, och dina egna känslor. Så förbered dig mentalt på en period av omställning.

2. Sluta amma tips: Vill du verkligen sluta?

Ibland kan det kännas svårt att avsluta amningen om barnet fortfarande vill fortsätta amma. Därför är det bra att du har bestämt dig om att fullfölja detta och att du känner dig trygg i ditt beslut. (Man får såklart ändra sig och amma hur länge man vill!)

3. Sluta amma tips: Ta det succesivt

Trappa ner succesivt för att vänja både ditt barn men även dina bröst och din mjölkproduktion. Prova att ta bort ett amningstillfälle i taget och vänta ett par dagar, fortsätt så tills du känner att din mjölk minskar och du inte känner några besvär. När det känns ok, kan du prova ett amningstillfälle till.

4. Sluta amma tips: Vanligt med spända bröst

När du börjar trappa ner är det vanligt att brösten blir spända och det kan ibland göra ont. Använd en bekväm BH och se till att hålla brösten varma. Ta en varm dusch om det behövs och fortsätt drick samma mängd vätska.

5. Sluta amma tips: Vänj barnet vid annan mat

Vänj barnet vid annan mat I samma takt som du trappar ner amningen, bör du också vänja in barnet succesivt med annan mat. Anpassa efter barnets ålder. Modersmjölkersättning om barnet är litet. Ge gröt, puréer eller vanlig mat om barnet är 6 månader eller äldre.

6. Sluta amma tips: Ta hjälp av din partner

Förbered din partner och ta hjälp av varandra. För dig som mamma kan det ibland kännas känslosamt, man kan känna sig nedstämd, då är det skönt att din partner finns där. Låt din partner ta över barnet och ge närhet, mys och annan mat, de gånger barnet vill amma dig.

7. Sluta amma tips: Var snäll mot dig själv

Det kan ta tid innan amningen helt känns som ett avslutat kapitel. Ha tålamod och var snäll mot dig själv om vägen inte känns spikrak. Det är helt normalt. Omfamna känslan och pyssla om dig själv!

Läs mer: Alkohol och amning

Sömnskolan 1-2 år