Ensamstående mamma tvingades byta jobb: "Vabbade för mycket"

En ensamstående mamma blev tvingad att byta jobb efter att hon "vabbat för mycket", enligt hennes arbetsgivare.

En ensamstående mamma tvingades byta jobb efter att hennes arbetsgivare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, ansåg att hon vabbat för mycket.
En ensamstående mamma tvingades byta jobb efter att hennes arbetsgivare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, ansåg att hon vabbat för mycket.

En ensamstående mamma tvingades byta jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset: från en administrativ roll som koordinator till undersköterska på akuten. Orsaken var att hon vabbade för mycket, skriver Göteborgs-Posten.

Förbjudet att missgynna personer som vabbar

Enligt föräldraledighetslagen är det förbjudet att missgynna personer som vabbar eller behöver vara föräldralediga av andra anledningar. Under en tvist med arbetsgivaren kunde kvinnan, med hjälp av hemliga inspelningar från möten, bevisa att hon missgynnats.

Läs mer: Kan man vabba för mycket? Läs mer om maxtaket här

Fick skadestånd

I november avslutades förhandlingarna mellan Antidiskrimineringsbyrån, som bistått kvinnan, och Sahlgrenska universitetssjukhuset och kvinnan fick ett skadestånd av sin tidigare arbetsgivare.

– Det handlar inte om någon större summa. Det viktiga är att skadeståndet sänder en signal om att det som hände mig inte får förekomma, säger kvinnan till GP.

Sahlgrenska nekar till anklagelserna om diskriminering.