Hyllar mammakroppen genom att visa fram sträckmärken, hängmagar och ärr

FINA MAGAR: Mammor i alla former. Foto: The Shape Of a Mother
FINA MAGAR: Mammor i alla former. Foto: The Shape Of a Mother

Tvåbarnsmamma har samlat in tusentals av oredigerade bilder av nyblivna mammor - så som dom är i verkligheten!

Amerikanska Bonnie Ratliff Crowder är kvinnan bakom nätsidan The Shape of a Mother, en portal som hyllar mammakroppen - lös hud, sträckmärken och valkar.

– Det gick upp för mig att en mammas kropp efter en graviditet är ett av samhällets största hemligheter. Alla kvinnokroppar vi ser är retuscherade och perfekta, och om vi ser annorlunda ut så gömmer vi våra kroppar, skriver Bonnie Ratliff Crowder på portalen.

– Det är något att gråta över.

Stor succé

Detta var bakgrunden till att hon startade nätsidan där kvinnor kan dela sina historier om hur det var att få barn, och hur det förändrat både deras liv och kroppar. Och det blev snabbt succé. Idag har flera tusen mammor delat historier och bilder, och sidan har haft flera miljoner visningar.

LÄS OCKSÅ: Less på glansbilderna folk visar fram i sociala medier?

Hanne Schjelderup-Eriksen, chef på barnmorskeförbundet i Norge, är överens om att kroppsfixeringen har blivit näst intill hysterisk i vårt samhälle.

– Unga kvinnor ser upp till rosa blogg-ideal, och gravida ser kändisar och andra nyblivna mammor som tillsynes «får tilbaka» sin kropp direkt efter att dom fött sitt barn. Var istället stolt över att kvinnokroppen bemästrar graviditet och förlossning, och rikta hellre fokus till att naturen ser över barnets behov av modersmjölk. Detta är smart gjort, säger hon.

Normalt några extra kilo

Hon förtydligar också att det inte är meningen att kvinnor som precis har fött ska vara lika smala som innan, de första månaderna efter förlossningen.

– Kroppen lagrar normalt 4-5 kilo runt höfter och lår som reservnäring för barnet under amningsperioden. Dessa kilon försvinner inte snabbt, och ska inte göra det. Ge kroppen tid, ät förnuftigt och träna lite, så kommer man tappa det allt eftersom. Kvinnor som är för tunna måste oftare ge upp att fullamma sina barn, eftersom amning är väldigt energikrävande. Fettet vi lagrar under graviditeten har vi användning av efter förlossningen, så att vi kan ge näring till våra barn på ett tillfredsställande sätt.

LÄS OCKSÅ: Så förändrade kroppen sig efter att dom fick barn

Ingen orsak att stressa

Barnmorskeprofessor Ellen Blix tycker inte det finns någon orsak att stressa sig till "matchvikt" direkt efter förlossningen.

– Det är väldigt vanligt att lagra lite fett till amningsperioden. Vi har ju inte alltid kunnat gå på Ica och handla det vi vill äta, och därför är det ganska genialt av kroppen att den har lärt sig att bygga upp en del reserver.

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte säger till gravida

– Stressa inte

Hon tycker att om du lever som innan graviditeten och lägger in några extra vagnpromenader, kommer kroppen normalt gå tillbaks till utgångspunkten av sig själv.

– Men om det inte är tal om hälsoskadlig övervikt, gör det absolut inte något att ha några extra kilo. I alla fall inte det första året.

LÄS OCKSÅ: Förändringarna efter förlossningen få pratar om

La ut foto av sig själv - responsen inspirerade

Fem veckor efter att den amerikanska fotografen Jade Beall blev mamma, publicerade hon några bilder av sin egen kropp på sin hemsida. Responsen på bilderna var överväldigande. Kvinnor över hela världen tog kontakt för att dom ville få ta liknande bilder på sig själva, och Jade beslutade att samla dessa fotografier i en bok.

– När du lider av sömnbrist och din kropp är väldigt förändrad, är det ingen där ute som säger att du är helt okej. Jag önskar att dessa kvinnor ska veta att de inte har misslyckats, berättar hon för Cosmopolitan.com.

I bilderna nedanför ser du några av dessa bilder.

LÄS OCKSÅ: Hyllar sträckmärken