Vad är hypnobirthing? Teknik, fördelar och nackdelar

Målet med hypnobirthing är att motverka utsöndring av olika stresshormon som gör förlossningen smärtsam och utdragen. Tanken är att gå in i sin egen kropp och inte låta smärtan skrämma en.

Vad är hypnobirthing? Foto: Pexels

– Det är ett viktigt komplement till dagens förlossningsvård, menar Annika Samsioe vid Institutionen för kvinnor och barns hälsa på Karolinska Institutet.

Läs också: Här kan du läsa en fin förlossningsberättelse av en kvinna som valde hypnobirthing

Vad är hypnobirthing?

Hypnobirthing är en förlossningsförberedande metod och har länge varit en trend i England och USA. Tanken med hypnobirthing, eller självhypnos, är att motverka stress och rädsla. När kvinnans kropp är avslappnad minskar också kroppens utsöndring av hormon som påverkar ens smärtkänslor negativt.

Att slappna av under förlossningen är förvisso inget nytt – men termen hypnobirthing myntades av författaren och hypnoterapeuten Marie Mongan som skrev boken Hypnobirthing: A Celebration of Life som kom ut 1989.

Till stor del handlar metoden om att lägga stor tillit till den egna kroppen, slappna av och ha en accepterande inställning till (kroppens förmåga att föda barn?) hur kroppen förlöser barnet. I Sverige blev till exempel boken Föda utan rädsla av Susanne Heli en inflytelserik bok och har inspirerat många kvinnor att föda helt utan smärtlindring.

Hypnobirthinginstruktören: “I början var jag väldigt skeptisk”

Amy Neuhedel är en av Sveriges första hypnobirthinginstruktörer. Hon är certifierad att utöva hypnos vid födsel och lära ut metoden bakom. Hon kom i kontakt med metoden när hon var gravid med sitt andra barn.
– I början var jag väldigt skeptisk till hela grejen, men jag lånade hem kursmaterial som bland annat bestod av ljudspår och fastnade. Min andra förlossning skilde sig markant från min första, så jag bestämde mig för att förmedla detta till andra.

Förknippar ofta förlossning med rädsla

Amy berättar att tanken med hypnobirthing är att du ska förbereda dig mentalt och vända dina förväntningar på smärtsam förlossning till en lugn och fin upplevelse.
– Hypnobirthing innebär inte en ”vanlig” form av hypnos utan är mer en metod för att försätta sinnet i ett avslappnat tillstånd, precis som när du är försjunken i en bra bok, säger hon.

"Smärtlindring starkare än morfin"

Hypnobirthing handlar mycket om att ta en mental kontroll över förlossningen. Genom positiva ord, tankar och acceptans inför att smärta förekommer, menar många att det blir lättare att ta till sig smärtan. När vi sedan slappnar av och fokuserar på det positiva, är det lättare för oss att motverka rädsla inför förlossningen.

Amy menar att rädslan och stressen kan påverka livmodern så att den inte kan slappna av.

– Vi förknippar ofta förlossningen med smärta och rädsla. Det gör att vi direkt börjar sända ut stresshormoner som gör det svårt att få livmodern att slappna av. Om du istället lyckas slappna av börjar kroppen sända ut endorfiner som är ett naturligt smärtstillande medel, starkare än morfin och förlossningen blir mindre smärtsam.

Amy Neuhedal

Tekniken: Så förbereder du dig

Programmet bygger i huvudsak på att lyssna på övningar som hjälper dig att bygga upp en målbild och förändra ditt sätt att se på din kommande förlossning. Du ersätter till exempel negativt laddade ord som värk till sammandragning. Programmet bygger på att du varje dag lyssnar på en skiva i ungefär 40 minuter innan du somnar. Det finns även övningar som du kan utföra gemensamt med din partner eller någon i din närhet.

– Jag rekommenderar att man utför programmet i ungefär åtta veckor, men du måste orka fortsätta hela vägen. Kan du inte lägga den tiden – börja senare. Sen är det som med all träning, ju tidigare du börjar desto mer hjälp får du, säger Amy Neuhedel.

Hypnobirthing ger kontroll över situationen

Barnmorskan och medicinedoktorn Annika Samsioe vid Institutionen för kvinnor och barns hälsa på Karolinska Institutet är i slutskedet av en pilotstudie på den nya förlossningsförberedande metoden och är i dagsläget positiv.
– Det jag kunnat utläsa hittills är mycket positivt. Men det går givetvis inte att dra på för stora växlar ännu. Min personliga åsikt är att par idag behöver ett komplement till den medicinskt inriktade förberedelsen. Då tänker jag i första hand på smärtlindringen. Hypnobirthing ger den blivande mamman och hennes partner en god förståelse och kontroll över situationen.

Familjelivs forum

Vill du lära dig mer om hypnobirthing och diskutera med andra? Då kan du göra det här.

Övning ger färdighet

Det finns olika tekniker att utöva hypnobirthing på. Precis som vanlig meditation kan du använda dig av visuell meditation – till exempel använda en målbild som hjälper dig att öppna upp och slappna av. Du kan också använda dig av musik som kan hjälpa dig att guida dig genom värkarna. Det är bra att träna på hypnobirthing genom din graviditet, så du kommer mentalt förberedd inför förlossningen.

Många menar att de kommer mer stärkta ur sin förlossning när de använt sig av hypnobirthing – en del säger att de skulle kunna föda hur mycket som helst efter att ha provat metoden.

Hypnobirthing har också nackdelar

Men det är inte alla som kan komma in i ett sådant typ av “meditativt” tillstånd. Risken med hypnobirthing menar många kan vara att man lägger för stor press på den födande, och att det skapas en kultur kring smärtlindring där man är “svag” om man vill ta smärtlindring.

Det viktigaste av allt är i slutändan att föda på det sätt som du själv vill, vågar och tror på.