Gravid vecka 24 – Leg. Barnmorska berättar
Det har hänt otroligt mycket på kort tid och nu ser den bebis ut som en, mycket liten, men helt klar och perfekt människa! Läs allt om graviditetsvecka 24 här.
Bebisen fortsätter träna upp sin sugreflex genom att suga på tummen. Perfekt träning inför amningen.
Din bebis – gravid vecka 24
Bebisens längd den här veckan: 30 centimeter
Vikt: 600 gram
Hörseln är fullt utvecklad och nu kan din bebis känna igen din röst. Ljud utifrån dämpas av fostervattnet, men din bebis kan höra och reagera när du pratar och sjunger med hen. Inne i magen är det däremot inte tyst, det är ett konstant brus av hjärtslag och tarmar som jobbar.
Lungorna är fortfarande omogna och skulle du få värkar den här veckan behöver du läkemedel för att snabba på bebisens lungmognad. Även om bebisen kan andas luft så här tidigt så behöver barn som föds i den här veckan andningshjälp den första tiden.
Bebisen upplever nu sin omgivning i magen med sina olika sinnen och kan inte bara höra ljud utan även känna smaker och känna beröring. Om du buffar på magen kan du få svar från din bebis i form av en spark tillbaka. Nu kan även din partner börja känna sparkar utanpå magen.
Din kropp – gravid vecka 24
Din mage fortsätter växa tillsammans med livet som skapas där inne, men ännu är den inte så stor att den är i vägen. I gravidvecka 24 kan det ändå kännas tungt och den extra litern med blod din kropp har samlat på sig gör att du lättare bli andfådd.
Är du van vid att träna mycket kan du fortsätta med det under graviditeten, men med modifikation. Är du inte van vid att träna är det kanske inte dags att börja under en graviditet, men däremot är det bra att röra på dig så mycket som du orkar. Promenader efter förmåga gör gott för både kropp och själ och funkar fint vecka 24.
Förbered dig inför förlossningen genom att läsa på om förlossningens olika faser och de olika smärtlindringsmetoderna som finns.
Aktuell läsning för dig nu:
Så förändras brösten av en graviditet
Mer om hemorrojder och graviditet
Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet
Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska