Gravid vecka 26
Vid det här laget är det full aktivitet i magen, kullerbyttor, sparkar och volter. Nu börjar din bebis också känna vad som är upp och ner. Läs allt om gravidvecka 26 här!
Det börjar bli dags att förbereda sig inför förlossningen. Kanske är du och din partner nyfikna på en profylaxkurs? Prata med din barnmorska vad som finns där du bor. För bebisens del händer det mycket – framför allt med hjärnans utveckling. Läs allt som händer i graviditetsvecka 26 här!
Bebisen – gravid vecka 26
Bebisens längd den här veckan: 35 centimeter.
Vikt: 800-900 gram.
Det händer mycket i bebisens utveckling i gravidvecka 26. Det är fantastiskt vad som händer och tänk att det är din kropp tillsammans med bebisen som gör allt! Den här veckan går bebisens hjärnas utveckling in i en ny fas och din bebis balansorgan i innerörat utvecklas. Det innebär att bebisen nu kan känna vad som är upp och ner i magen. Snurrigt – för inom några veckor kommer bebisen kanske ligga med huvudet neråt.
Ögonen
Ögonen har varit färdigutvecklade i många veckor, men först nu börjar bebisen öppna ögonlocken. Man har sett att bebisar den här veckan reagerar med att föra händerna över ansiktet om starkt ljus riktas mot magen.
Din kropp – gravid vecka 26
Att vara gravid kan vara en underbar upplevelse – du får en helt ny syn på din kropp och vad den är kapabel till. Kroppen jobbar för fullt, och i vecka 26 är du ju mer än halvvägs till ditt beräknade förlossningsdatum ("BF"). Att vara gravid kan också innebära många gravidkrämpor, och många av dem är du förmodligen redan bekant vid...
Åderbråck och hemorrojder
Den ökade belastningen på kroppen som graviditeten innebär i kombination med ökad blodvolym och graviditetshormoner gör att du kan få åderbråck. Det får du när blodkärlen blir utvidgade och det vanligaste är att få det på benen eller i underlivet.
Du kan även få det i ändtarmen, då kallas det hemorrojder.
Åderbråck i underlivet känns som ett tryck och oftast syns det genom att blygdläpparna blir svullna. Den alltjämt växande livmodern börjar bli tung och trycker ner mot underlivet. Blodådrorna svullnar och det kan resultera i åderbråck. Det är inte farligt och påverkar inte förlossningen, men det kan kännas obehagligt.
Prata med din barnmorska om du besväras av åderbråck och hemorrojder.
Aktuell läsning för dig nu:
Så förändras brösten av en graviditet
Mer om hemorrojder och graviditet
Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet
Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.