Bristen på barnmorskor – större i Kalmar och Kronoberg än i Stockholm

Det råder inte bara förlossningskris och brist på barnmorskor i Stockholm, utan på flera håll i Sverige.

Det råder brist på barnmorskor på flera håll i Sverige.
Det råder brist på barnmorskor på flera håll i Sverige.

Det har larmats om ohållbara arbetsförhållanden och massuppsägningar inom förlossningsvården i Region Stockholm, något som Familjeliv tidigare rapporterat om.

Läs mer: "Förlossningskrisen i Stockholm – det här har hänt"

Lägst antal barnmorskor i Kronoberg

Men det är inte bara i Region Stockholm som det råder en förlossningskris. I både Kalmar och Kronoberg råder det brist på barnmorskor – det finns till och med färre än i Stockholm.

– Befolkningsmässigt finns självklart ett större antal barnmorskor i Stockholm, men tittar man på statistiken så har Stockholm fler barnmorskor per 100 000 invånare än vad Region Kalmar län har, säger Pernilla Petersson, vice avdelningsordförande i vårdförbundet och huvudskyddsombud Kalmar län, till SVT.

I Kronobergs län finns det ännu färre barnmorskor – de ligger i botten, enligt en rapport från Socialstyrelsen som släpptes i våras.

Högre löner – fler barnmorskor

Rapporten visade att Stockholm hade 411 barnmorskor per 100 000 kvinnor i fertil ålder. Region Kalmar län hade 400 barnmorskor, och Region Kronoberg hade 340. Enligt vårdförbundet beror bristen dels på att det inte finns tillräckligt med attraktiva arbetsgivare – och högre löner:

– Man måste få till en täthet av barnmorskor och då måste man bli en attraktiv arbetsgivare. Man måste bli värderad för den kunskap och kompetens man har och då handlar det om lön. När lönen blir högre kommer det komma fler kollegor, säger Pernilla Petersson, till SVT.