Efter massuppsägningar – många barnmorskor drar tillbaka sin ansökan

Under hösten uppmärksammades förlossningskrisen och barnmorskornas ohållbara arbetssituation, vilket ledde till massuppsägningar. De krävde förändring och ett agerande från politikernas sida, vilket nu har lett till att flera barnmorskor dragit tillbaka sina ansökningar om uppsägning.

Personal på förlossningen på Södersjukhuset i Stockholm har även de protesterat mot besparingar inom kvinnovården.
Personal på förlossningen på Södersjukhuset i Stockholm har även de protesterat mot besparingar inom kvinnovården.

Drygt 50 barnmorskor på Danderyds sjukhus sade i höstas upp sig i protest mot arbetsmiljön i förlossningsvården. Hälften av dem har nu dragit tillbaka sin uppsägning, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Läs mer: Efter upproret – ny förlossningsklinik öppnar i Stockholm

"Jag är både lättad och tacksam för de barnmorskor som har tagit tillbaka sina uppsägningar. De åtgärder och insatser som nu startas upp är beroende av att vi också har medarbetare som vill jobba kvar och som vill delta i förändringen", säger Nicole Silverstolpe som tillsatts som regional samordnare för att lösa den krissituation som uppstått inom förlossningsvården.

Läs mer: Irene Svenonius: Halv miljard extra för att lösa förlossningskrisen

Läget fortsatt ansträngt

Färre barn än tidigare år väntas födas i regionen de närmaste månaderna. Dock är läget inom förlossningsvården fortsatt ansträngt.

"Bemanningsläget ser bättre ut än innan jul men vi saknar fortfarande en del kompetenser och arbetar för fullt med både rekrytering och ”inskolning” för dem som vill återvända till förlossningsvård från andra barnmorskeroller", säger Nicole Silverstolpe vidare.