Min partner vill döpa vårt barn efter sitt ex – vad ska jag göra?

Namngivning av ett barn är en viktig och personlig process för föräldrar. Det är vanligt att föräldrar söker efter unika namn för att ge sina barn en egen identitet. Men kan man döpa sitt barn efter sitt ex? Den frågan diskuteras i Familjelivs forum. Läs mer här!

Genrebilder. Foto: Pexels
Genrebilder. Foto: Pexels

Att välja ett namn till sitt kommande barn kan vara en spännande och emotionell process för blivande föräldrar. Det är vanligt att föräldrar söker efter unika namn för att ge sina barn en egen identitet, men vad händer när ens partner föreslår att namnge barnet efter sitt ex?

Döpa sitt barn efter sitt ex?

Forumanvändarens frågeställning lyder:

"Jag har redan ställt sambon mot väggen, men kommer aldrig få en vettig förklaring till varför han funderar på att namnge vårt kommande barn efter hans ex. Jag kan säga så här, han har själv sagt att han är väldigt trött på alla "vanliga Svensson-namn" och vill hitta något unikt. Blir det en pojke så kommer han heta Liev och båda var överens. Men helt plötsligt så säger han att om det blir flicka då blir det Frida (som hans ex). Jag har aldrig brytt mig om hans tidigare ex, men röda flaggan viftas framför mitt ansikte då han har bilder kvar på henne på datorn, pratat ofta om henne i olika sammanhang och nu namnet?

Jag är väldigt ledsen, hur ska vi gå vidare? Är det något han döljer?"

"Helt orimligt"

På den frågan svarar andra forumanvändare:

"Enkelt, det är helt orimligt att en förälder väljer namn mot den andres vilja. Man kan naturligtvisS göra på lite olika sätt men för mig hade det varit otänkbart att acceptera ett namn som jag inte vill ge mitt barn. Hade inte heller tvingat igenom ett namn som min partner var emot. Man gör en lista på en massa namn och sen kryssar båda ja på dem som känns bra. Utifrån de namn som båda sagt ja till diskuterar man sedan vilket man helst vill välja."

"Exets namn är ett stort fett nej. Förmodligen har hon en plats i hans hjärta, annars skulle ju inte namnet komma på tal. Nej, lite mer fantasi får han ha. Annars är det du som bestämmer namn."

"Varför har sambon bestämmanderätt? Man ska väl vara överens, annars går namnet bort."

Läsa hela tråden här och tyck till!