Tecken på att förlossningen är igång –  mammor berättar om sina symtom

Hur vet man att ens förlossning är igång? Vilka tecken ska man titta och känna efter? Här kan du ta del av olika personers erfarenheter av tecken och symtom som de haft i samband med att deras förlossningar startat! 

Föräldrar berättar: Så startade våra förlossningar.

En förlossning brukar delas in i fyra faser: latensfasen, aktiv fas, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. Men hur vet man att ens förlossning satt igång? 

Flera tecken på att förlossningen är igång 

Det finns flera tecken på att en förlossning startat, och symtomen är ofta individuella. Enligt 1177 är följande symtom tecken på att förlossningen är igång, och att man befinner sig i förlossningens första fas, latensfasen: 

 • Värkar 
 • Mer flytningar än vanligt, slemproppen går
 • Vattenavgång 

Tecken på att förlossningen startat – föräldrar delar sina symtom

I Familjelivs forum har olika tecken och symtom på att en förlossning startat diskuterats många gånger. Här har vi listat svar från olika personer som varit gravida och som delar med sig av sina erfarenheter gällande tecken på att en förlossning startat: 

 • "Jag hade inte en enda känning fram tills det drog igång. Inte en förvärk, ingenting! Gick fyra dagar över tiden och det fanns inga tecken på att det skulle ens vara nära. På dagen när det startade gick jag en lång promenad till affären och kände ingenting. Hemma igen lade jag mig i badet, och då snäppte det till i magen, slemproppen gick, jag gick ur badet och såg att vattnet också gått. En halvtimme senare började värkarna, fyra timmar senare åkte jag in till förlossningen och på natten kom bebisen ut." 
 • "Jag har haft vaga förkylningssymtom ett par dagar innan. Och lös i magen ungefär en dag innan det drog igång." 
 • "För mig började slemproppen lossna lite några dagar innan. Jag hade också en känsla av att det hände saker "down there". Att jag höll på att öppna mig liksom. Men jag minns inte exakt hur det kändes. Trots att jag hade 3 veckor kvar till bf vågade jag inte åka till annan stad på tjänsteresa som planerat då jag förstod att bebis snart skulle komma. Bebisen hade också sjunkit ned väldigt lågt." 
 • "Jag hade som mensvärk i 1-2 veckor innan."
 • "Båda mina förlossningar har föregåtts av en liten blödning. Sen drog allt igång ca 6 timmar senare och då gick det fort. Kan tillägga att jag på vårdens inrådan åkte in och kollade att allt var OK när blödningen kom." 
 • "Ingenting! Absolut noll. Gick 11 dagar över och trodde att jag kissade på mig på morgonen när jag nös, fullt påklädd för att åka till BM, men det var vattnet som gick."
 • "Med dottern så var den en lååång latenfas av pinvärkar, tre dygn med ca 10-8 minuter mellan värkarna, tillslut så tog de hål på hinnan så vattnet gick, där efter 14 timmar med 2 min emellan och sen kejsarsnitt.Men det hela började med molande "mensvärk" av ovh till och nån sammandragning som eskalerade senare." 
 • "Blödning och slempropp var det första för mig. Inget ont, åkte in och kollade. Sen molvärk som gjorde det svårt att sova. 2 dygn senare var det klart (hade inga effektiva värkar dessvärre)."
 • "Hade en konstig känsla i kroppen, typ sjukdomskänsla. Lite orolig, fick springa på toa flera gånger och tömma tarmen helt plötsligt fick jag regelbundna värkar direkt. Ca 3 st på 10 min och sen var det igång." 
 • "Ingenting. Värkarna satte igång kl 6 på morgonen och jag var på BB inom ca tre timmar."
 • "Första barnet vaknade jag med en jäkla magknip tidigt på morgonen på bf. Innan dess hade jag inte känt något. Resten av dagen och dagen efter var lugn. Två dagar efter bf gick slemproppen på morgonen och sen hade jag vattenavgång sent på kvällen. Lite sammandragningar men på kontrollen dagen efter hade inte mycket hänt, inga värkar alls. Slutade med kejsarsnitt då det visade sig att bebisen låg i säte (kanske att magknipet på bf var att han vände sig då). Andra barnet blev också kejsarsnitt i v31 pga havandeskapsförgiftning, så där hann inget hända alls." 
 • "Men första sonen hade jag inga känningar alls, utan spontan vattenavgång kl 9 på morgonen.Men andra sonen så började jag ha extremt oregelbundna värkar kvällen innan, ändå så pass att jag fick stanna upp när de kom. Sen försvann de och jag kunde sova till ca 4 då de började komma igen och efter 5 var de regelbundna. Åkte till förlossningen vid 9 samma dag." 

Svaren kommer från forumtrådarna "Vilka symtom hade ni innan förlossningen?", "Vad var ert första tecken på förlossning?" och "Vad hade du för tecken sista dagarna innan förlossningen satte igång?"