Allt du behöver veta om årets vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka: vi reder ut symtom, hur vinterkräksjuka smittar och vad du kan göra för att undvika att bli smittad, med Folkhälsomyndighetens epidemiolog.

Vintern är på ingång och så även den fruktade vinterkräksjukan – den vanligaste typen av magsjuka i Sverige. Men hur kommer prognosen se ut i år, vilka är symtomen och vad kan man göra för att undvika smittan? Vi reder ut alla frågor med hjälp av Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Läs mer: "RS-viruset skenar – vabbandet slår nya rekordnivåer"

Så skyddar du dig mot vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka har som mest spridning mellan november och april, men man kan faktiskt få smittan under hela året. Calicivirus, bakterien som orsakar vinterkräksjuka, sprids mycket lätt så för att undvika att bli smittad ska man vara noga med sin handhygien:

– Det enda sättet att skydda sig mot vinterkräksjuka är att tvätta händerna noga med tvål och vatten så att man får bort viruspartiklarna från händerna. Vi vet att de flesta typer av handsprit inte har speciellt god effekt mot just detta virus, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Familjeliv.

Detta ska du göra om du har vinterkräksjuka

Om man har vinterkräksjuka, eller varit i nära kontakt med en person som är smittad ska man även då tänka på att tvätta händerna, men också på att inte hantera mat som andra ska äta:

– Man ska undvika att hantera mat som andra ska äta om man själv varit sjuk eller om man nyligen tagit hand om någon som är sjuk i vinterkräksjuka. Man ska inte återgå till jobbet, skola eller förskola förrän man känner sig stadigvarande frisk, det vill säga att man mår bra och kan äta ordentligt. För barns del ska de även orka hänga med i den dagliga verksamheten.

Spridning av vinterkräksjuka 2021

På frågan om hur prognosen för vinterkräksjukans spridning i år svarar epidemiolog Elsie Ydring att det än så länge är för tidigt att säga något om hur det kommer se ut, men att det under de tre senaste veckorna har sett ut som det gjort föregående säsonger, innan pandemin.

Tror du att människors handhygien blivit bättre under pandemin, och att det i så fall skulle kunna resultera i en lägre smittspridning av vinterkräksjuka framöver?

– Jag tror att folk har blivit mer medvetna om vikten av god handhygien och att vi faktiskt kan slippa en del sjukdom om vi är mer noga med handtvätten. Huruvida detta kommer att påverka kommande säsong av vinterkräksjuka återstår att se, svarar Elsie Ydring.

Symtom på vinterkräksjuka:

Symtomen man får vid vinterkräksjuka brukar visa sig ganska snabbt, men man blir oftast bättre redan inom några dagar. Om du har några av nedanstående symtom kan du ha smittats av vinterkräksjuka.

1. Illamående

2. Kräkningar

3. Ont i magen

4. Diarré

5. Ont i kropen

6. Feber

7. Huvudvärk