Blödning under senare delen av graviditeten

Blödning under graviditeten gravid
Blödning under graviditeten gravid

Blödning under sista delen av graviditeten förekommer i 2-5 % av alla graviditeter och är vanligtvis ofarlig, men kontakta alltid BB om du blöder. Orsaken är okänd i 65 % av fallen, men de flesta uppstår när livmoderhalsen förkortas och öppnas, en s k teckenblödning.

[SHARING_BUTTONS]

En teckenblödning kan vara små blodkärl i livmoderhalsen som går sönder när livmoderhalsen öppnar sig. Blödningen är vanligtvis sparsam, men kan vara så riklig att du bör undersökas på sjukhus för att utesluta andra orsaker. Oavsett om du blöder lite eller mycket, så bör du ögonblickligen kontakta BB om du är gravid i 2:a eller 3:e trimestern.

OBS! Om du börjar blöda ska du ögonblickligen ta kontakt med BB!

Förhållandevis sällsynta och allvarliga blödningar under sista delen av

graviditeten:

Föreliggande moderkaka:

Föreliggande moderkaka kan du läsa mer om här: Föreliggande moderkaka (placenta praevia) Ultraljudsundersökning tidigt i graviditeten kommer att visa om du är i riskzonen. I så fall kommer din graviditet att följas mer noggrant.

Moderkaksavlossning:

Cirka 1 % av alla graviditeter kompliceras av moderkaksavlossning. Normalt lossnar moderkakan under loppet av en halvtimme efter att barnet är fött. En stor avlossning före födseln är mycket allvarlig. Cirka 10-15 % av alla dödfödslar anses vara orsakade av moderkaksavlossning.

En mindre avlossning av moderkakan är inte så farlig och upptäcks ibland inte förrän man granskar moderkakan efter barnets födsel.

Moderkaksavlossning sker ofta oväntat och utan att man kan hitta någon förklaring. Men några riskmoment finns:

  • Graviditetsförgiftning och högt blodtryck
  • Cigarettrökning
  • Kort navelsträng
  • Förekommer något vanligare vid tvillinggraviditet
  • Ärr i livmodern efter ett tidigare kejsarsnitt
  • Våld mot magregionen ( slag, spark, bilolycka etc.)

Symptom: Varierar från svåra smärtor och stor blödning till små eller inga symptom.

Behandling: akut behandling på sjukhus