Jag kommer att få havandeskapsförgiftning!

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com ©

Havandeskapsförgiftning (preeklampsi) uppträder bara vid ungefär 5 % av alla graviditeter. De flesta av dessa kvinnor får milda symtom som inte kräver sjukvård. Sjukdomen kommer oftast efter 28:e graviditetsveckan. Preeklampsi är sex till åtta gånger vanligare hos förstföderskor än hos dig som har fött barn tidigare.

[SHARING_BUTTONS]Havandeskapsförgiftning kan hämma fostrets tillväxt.

Havandeskapsförgiftning var tidigare väldigt allvarligt för mor och barn då man ofta inte upptäckte sjukdomen i tid, och för att man inte hade någon behandling. Om du går på en graviditetskontroll hos barnmorska eller läkare, så som man rekommenderar, kommer en havandeskapsförgiftning att upptäckas i god tid innan det orsakar några eventuella skador på fostret. Läkare/barnmorska kommer då att ge dig råd för hur du ska leva fram tills graviditeten. En del kan också bli inlagda på sjukhus för observation och i sällsynta fall sätts förlossningen igång p.g.a. havandeskapsförgiftning.

Det är alltså:

  • Lite orimligt att just du kommer att få havandeskapsförgiftning.
  • Om du ändå får det kommer du och bebisen att klara er igenom detta fint, utan varaktiga men, så länge ni blir uppföljda av barnmorska och läkare.