Ny studie kan avgöra framtida övervikt hos barn

Enligt en ny studie gjord i sju europeiska länder, däribland Sverige, ska man genom att titta på förhållandet mellan längd och vikt hos små barn kunna avgöra om de har risk för att bli överviktiga i framtiden.

Ny studie kan avgöra framtida övervikt hos barn
Ny studie kan avgöra framtida övervikt hos barn

De flesta barn följer en viss BMI-kurva, och de som avviker från den under de första åren riskerar att bli överviktiga. Förhoppningen med forskningen är att kunna sätta in förebyggande behandling vid rätt tidpunkt.

Genom att följa barnets tillväxtkurva och räkna ut BMI kan man se om barnet lider av fetma eller övervikt. När barnet är väldigt litet brukar man inte tala om övervikt, utan det är snarare från tre års ålder man kan börja se om åtgärder måste tas till. Övergår övervikten till fetma kan man påbörja behandling från 4-5 års ålder.

Märker ni att barnet lider av övervikt måste det ske en ändring med någon av dess vanor, till exempel kosten. Man behöver inte lägga om barnets kost helt, men det är viktigt att tidigt försöka få barnen att inse att det är viktigt med varierad kost, motion och att för mycket socker inte är bra för kroppen.

Dessa är de viktigaste kostråden för barn enligt Vårdguiden:

·

äta regelbundna måltider

·

äta mycket frukt och grönsaker

·

äta grovt bröd, potatis, pasta och ris

·

äta mindre mättat fett, som smör, grädde och ost

·

äta mindre socker, glass och godis

·

dricka mindre av söta drycker

·

äta lagom stora portioner

Studien Early STOPP (Stockholm Obesity Prevention Project) är en studie gjord av Karolinska institutet i Stockholm, vill undersöka om de kan hjälpa föräldrar att tidigt hos barnen kunna upprätta sunda vanor och rutiner kring kost, motion och sömn och på så sätt kunna minska risken att barn i förskoleåldern drabbas av övervikt och fetma.

En av bakgrunderna till studien var resultatet av 2013 års barnhälsovårdsrapport, som visade på hur 9,4 procent av barnen födda 2008 i Stockholm var överviktiga redan vid fyra års ålder. 2 % av dessa utvecklade även fetma. Då fetma i barndomen ger en ökad risk till att drabbas av fetma i vuxen ålder är det extremt viktigt att förebygga. Fetma i vuxen ålder är nämligen svårare att behandla än hos barn.

Resultatet av studien finns att läsa på ki.se