Pernilla Wahlgren om Bianca Ingrossos ätstörning: "Brottas med problem"

Bianca Ingrosso har många gånger varit öppen och pratat om sin ätstörning i olika medier. I ett av de senaste avsnitten av "Wahlgrens värld" är influencern än en gång transparent med sin sjukdom, något Pernilla Wahlgren berättar om i fredagens P4 Extra:
– Det är så viktigt att visa att det inte bara är skratt och glädje hela tiden och att vi också brottas med problem, säger hon.

Pernilla Wahlgren berättar om hur det är att vara nära anhörig till någon, i det här fallet Bianca Ingrosso, som är sjuk i en ätstörning.

Under fredagen gästade Pernilla Wahlgren radioprogrammet P4 Extra för att prata om det nya tv-programmet "Komiker utan gränser" och den nya säsongen av "Wahlgrens värld".

Under programmets gång får Pernilla Wahlgren en fråga om en diskussion som uppstår i ett avsnitt av "Wahlgren värld". Diskussionen, som handlar om Bianca Ingrossos ätstörning, uppstår i en bil där både Bianca och Benjamin Ingrosso sitter i bilen tillsammans med sin mamma.

"Viktigt att visa att det inte bara är skratt och glädje"

P4 Extra-programledaren Erik Blix leder Pernilla Wahlgren in på hur filterlöst realityprogrammet är, vilket inte minst syns under den nämnda bilfärden, menar han:

– Där kommer ni in på något väldigt jobbigt. Ni pratar om Biancas ätstörningar och där är det absolut inte så vitt jag förstår tillrättalagt eller glittrigt.

– Vi kan ju självklart välja om vi inte vill visa det här eller om det känns för privat eller inte. Men där har ju framför allt Bianca varit väldigt modig och vågat vara öppen med att prata om sin ätstörning och att visa det, svarar Pernilla Wahlgren och tillägger:

– Det är så viktigt att visa att det inte bara är skratt och glädje hela tiden och att vi också brottas med problem.

Läs mer: Pernilla Wahlgren om bilden på Bingo Rimérs och Katrin Zytomierskas utklädda barn: "Succé"

Pernilla Wahlgren om Bianca Ingrossos ätstörning

När Pernilla Wahlgren får frågan om hur det är att leva så nära någon som är sjuk i bulimi eller annan ätstörning svarar hon:

– Det som är svårt är ju att det är en sjukdom där många inte vill ha hjälp. Det är det som är problemet, att de själva vet om att de är sjuka men de kanske inte vill få hjälp eller bli friska, säger hon och fortsätter:

– De frågor man ställer sig som mamma eller som anhörig kan också trigga eller provocera, så man kan inte säga till någon som har en ätstörning att "gud vad mager du är", för det kan de ta som en komplimang. Man får tänka otroligt mycket på vad man säger, men säga att man finns där och vara lyhörd och hjälpas åt att prata om det.

Ätstörning: Behöver du hjälp?

Om du lider av en ätstörning kan du få hjälp på flera sätt, bland annat genom olika föreningar som erbjuder hjälp och stöd via telefon, chatt eller mejl.

Om du är under 18 år kan du få hjälp genom att kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup.

Om du är över 18 år kan du få hjälp genom att till exempel kontakta din vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning.

Du kan även alltid ringa 1177 för frågor om ätstörningar.

Läs mer här.

Källa: 1177