Pernilla Wahlgrens ord till följarna – efter barnens ord om sina ätstörningar

Pernilla Wahlgren har under de senaste veckorna pratat en hel del om Bianca och Benjamin Ingrossos ätstörningsproblematik. Nu tackar fyrabarnsmamman sina följare för stödet efter de ärliga orden.

Pernilla Wahlgren tackar sina följare för stödet hon fått efter en scen i
Pernilla Wahlgren tackar sina följare för stödet hon fått efter en scen i "Wahlgrens värld" där hon samtalar med sina barn om deras respektive ätstörningar.

Bianca Ingrosso har länge pratat öppet och ärligt om att hon lider av en ätstörning. Hon har både pratat om det i poddar, i vloggar på Youtube och i realityprogrammet "Wahlgrens värld". Nu väljer hon att öppna upp sig igen, men den här gången är hon inte ensam. Nu väljer även henens bror, Benjamin Ingrosso, att dela med sig av att även han lider av bulimi.

Benjamin och Bianca Ingrosso om ätstörningar

Det är i torsdagens avsnitt av "Wahlgrens värld" som Pernilla Wahlgren pratar med Bianca Ingrosso om ätstörningsproblematiken hon länge haft. Efter en lång diskussion kring hur Bianca hanterar sin ätstörning flikar Benjamin Ingrosso in och berättar att även han lider av en ätstörning.

Men det är först när Bianca berättar hur hennes ätstörda tankar går som henens bror öppnar upp sig:

– Anledningen till att ni triggar igång mig är för att ni tror att jag någon gång om dagen tänker att jag är tjock eller är rädd för kolhydrater och går och spyr. Det är varje sekund av varje dag året runt, säger Bianca Ingrosso i avsnittet.

– Så har jag med, inflikar Benjamin Ingrosso.

Han tillägger sedan:

– Jag har väl någon slags bulimi fast jag hetsäter istället för att svälta.

Pernilla Wahlgren om att ha barn med ätstörningsproblematik

Pernilla Wahlgren har under de senaste veckorna fått prata en hel del om sina barns ätstörningar i olika medier. När fyrabarnsmamman gästade P4 Extra delade hon med sig av hur hon gör för att hantera sina barns ätstörningar:

– De frågor man ställer sig som mamma eller som anhörig kan också trigga eller provocera, så man kan inte säga till någon som har en ätstörning att "gud vad mager du är", för det kan de ta som en komplimang. Man får tänka otroligt mycket på vad man säger, men säga att man finns där och vara lyhörd och hjälpas åt att prata om det, sa Pernilla Wahlgren då.

Pernilla Wahlgren tackar följarna efter barnens ärliga ord om sina ätstörningar

Under torsdagen, inför att det nämnda avsnittet ska sändas på Kanal 5, publicerade Pernilla Wahlgren ett inlägg på sin Instagram där hon tackar sina följare för det stöd hon fått sedan avsnittet släpptes på Discovery+.

"I kvällens avsnitt av ”Wahlgrens Värld” har jag, Bianca & Benjamin ett väldigt känsligt, ärligt och filterlöst samtal i bilen. Det handlar om hur det är att leva med en ätstörning", skriver Wahlgren i inlägget och fortstätter:

"Och jag vet hur många som känner igen sig i samtalet & hur många som delar det vi alla som har någon i vår närhet med ätstörning -eller som lider av det själva - går igenom… Jag vill också tacka alla ni som skriver så fina & berörande dm’s om er egen resa och hur viktigt det är att vi visar detta i ”Wahlgrens Värld”."

Hon avslutar inlägget med att tacka sina barn för att de vågar dela med sig:

"Tack Bianca & Benjamin för att ni båda är så modiga & öppna som delar med er av detta jobbiga men ärliga samtal. Det är inte alla som skulle våga det."

Ätstörning: Behöver du eller någon du känner hjälp?

Om du lider av en ätstörning kan du få hjälp på flera sätt, bland annat genom olika föreningar som erbjuder hjälp och stöd via telefon, chatt eller mejl.

Om du är under 18 år kan du få hjälp genom att kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup.

Om du är över 18 år kan du få hjälp genom att till exempel kontakta din vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning.

Du kan även alltid ringa 1177 för frågor om ätstörningar.

Läs mer här.

Källa: 1177