Schemalagt sex? Här är paren som INTE ska göra det – och varför

Bör man avsätta tid för att ha sex? Att schemalägga intimitet är ett vanligt knep för att få igång sexlivet igen – men Linn Heed, sexolog, tror inte det är för alla. Här förklarar hon varför!

Genrebild. Schemalagt sex är verkligen inte för alla. Unsplash / Unsplash

Är det en bra idé att avsätta tid för sex – att införa en så kallad "liggdag"? Ja, för en del par är det en bra idé tycker Linn Heed, sexolog. Men det kräver en del av relationen innan hon kan rekommendera det. Bland annat att båda är med på att deras problematik bara handlar om att båda anser att de ligger för lite.

Avsätta tid för sex med en "liggdag"?

En vanlig parövning om man går till en sexolog brukar vara att man inför en så kallad "liggdag". Det kan variera hur upplägget ser ut – kanske bestämmer ni till exempel att ni ska ligga med varandra minst två gånger i veckan men att vilka dagar det blir är fritt för er att välja själva. Eller också kan man schemalägga en dag i veckan när ni ska ha sex.

– Ibland kan jag uppmuntra att schemalägga, berättar sexologen Linn Heed och fortsätter:

– Men ibland kan jag tycka att ni absolut inte ska det. För ett par som båda har uttryckt ambitionen och viljan att ligga mer, men helt enkelt inte får till det – ja då finns ömsesidigheten. Schemalagt sex har fördelen att båda kan slappna av mer och bygga upp förväntningar och samla energin till de två dagarna.

Par med djupare intimitetsproblematik bör inte schemalägga

Om någon i ens relation har problem med intimitet så bör man vara mycket försiktig med att schemalägga sex, eftersom det lätt kan bli mycket press kring prestation. Det kräver dessutom mycket från den parten som kanske är mer villig att ha sex, eftersom den absolut inte får pusha den andra till att ha sex mot sin vilja, menar Linn Heed.