Sexologens 3 parövningar – för er som vill få tillbaka gnistan

Tidsbrist, stress, vardag. Har ni tappat gnistan? Lugn! Här ger Linn Heed, sexolog, tre parövningar ni kan testa redan idag.

Linn Heed tror på att minska startsträckan med några knep.

Kroppen tycker det är skönt att ligga! Det menar Linn Heed, sexolog och rådgivare på relationsappen Coupleness. Hon är övertygad om att par som tappat gnistan har glömt det viktigaste – nämligen att låta kroppen styra. Hon delar med sig av tre knep för att komma igång med sexlivet där hemma igen.

– Det är viktigt att komma ihåg att startsträckan för många är olika. En del behöver lite tid på sig innan de är redo för intimitet, säger Linn Heed till Familjeliv.

1. Smek, hångla, mys – utan sex

Linn Heed tror att många par glömmer bort det där intima i vardagen som är så viktig för att hålla sexlivet igång.

– Jag brukar fråga mina klienter: "Hånglar ni med varandra? Tar ni någonsin på varandra?". Du vet, på ett sånt där sätt som känns skönt, mysigt och intimt för den andra. Ryggslutet, nacken, en lite längre smekning på armen när du går förbi. Eller varför inte stanna upp och hångla en stund framför diskmaskinen?

Linn menar att "vardagshånglandet" är många pars chans till ökad lust och intimitet, och att det inte alltid behöver leda till sex. Kanske är det istället bra att ni tar på varandra utan att det leder någonvart, för att utforska vad ni tycker om?

2. Låt kroppen styra – ta bort villkoren

– Vardagen gör mycket med oss människor! Vi börjar liksom villkora sex. "Ser jag inte ut så här så vill jag inte ha sex" eller: "Om disken inte är diskad ikväll vill jag inte ha sex". Det här gör att startsträckan för intimitet och sex blir väldigt lång, säger Linn.

Ett sätt att göra "startsträckan" till sex kortare, är helt enkelt genom att sluta tänka för mycket – och istället låta kroppen styra och minnas. Men för att man ska göra det är det bra att introducera intimiteten till vardags.

Hon fortsätter:

– Alltså, kroppen minns. Varenda cell i din kropp minns. Du vet någonstans att din kropp vill ha sex, att du tycker det är skönt och härligt att ligga. Men du villkorar för mycket. Släpp garden för en stund! Tänk inte för mycket. Låt din kropp få styra och ta över rodret när du vill vara intim med din partner. Kroppen går igång, jag lovar!

3. Väck nyfikenheten – testa en par-app

Linn tror att många par behöver väcka nyfikenheten hos varandra. Vad skulle hända om ni båda gav ett par minuter varje dag på en app som kunde hjälpa er att utforska er relation?

Linn Heed tipsar om en app som hon själv är med och driver.

– Den heter Coupleness och är ett fantastiskt hjälpmedel för par som vill utforska sin relation och lära känna varandra på nya sätt!

Hon fortsätter:

– Appen funkar så att man som par laddar ner appen tillsammans. Sedan kan ni göra dagliga in-checkningar där ni anger ert humör, tankar eller något annat ni vill dela med varandra. Det finns massa roliga grejer att göra med appen – bland annat chatta med mig!