"Vi som jobbar med födande behöver ta upplevelser av obstetriskt våld på allvar"

I en intervju till Familjeliv berättar Johanna om hur hon upplever sin förlossning som ett övergrepp och trauma. Här kommenterar Rebecca Nilsson, leg. barnmorska, artikeln om Johanna.

Rebecca Nilsson / Arkivbild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Johanna upplevde sin förlossning som ett övergrepp. I en intervju med Familjeliv ifrågasätter hon varför man tvingade henne att föda vaginalt, trots att hon hade en pågående infektion i livmodern och led av 40 graders feber vid tillfället. Förlossningen, som drog ut på tiden, resulterade både i att personalen höll fast henne, klippte henne i mellangården – för att sedan ändå besluta om urakut kejsarsnitt.

"Varför beviljade man bara inte kejsarsnitt från början?" undrar Johanna.

  • Här kan du läsa hela hennes berättelse.

Rebecca Nilsson är barnmorska och läser Johannas berättelse med bestörtning. Här är hennes kommentar till det som hände Johanna:

"Det ska inte behöva vara så här"

Först och främst vill jag ge en stor kram till Johanna och alla andra som kämpat och kämpar som henne. Det ska inte behöva vara såhär – så svårt att få rätt hjälp efter en förlossningsskada. Det som hände Johanna låter väldigt dramatiskt och traumatiskt även om det är ovanligt att skadorna blir så omfattande. Att bli fasthållen och få ett klipp i mellangården som man inte samtyckt till ska inte få hända alls.

All vård är frivillig och som födande har du rätt att tacka nej, men det kan du inte göra om du inte blivit tillfrågad och fått information först.

"Behöver rannsaka oss själva"

Ibland uppstår väldigt akuta situationer i samband med förlossningar och personalen har ett otroligt stort ansvar – både för den födande och för barnet. Det kan bli så akut att man som personal inte alltid hinner vara pedagogisk och informera om allt som händer, det är verkligheten. Men vi som jobbar med födande behöver ta födandes upplevelser av obstetriskt våld på allvar och rannsaka oss själva, vad hade jag kunnat göra annorlunda? Hur kan jag informera och fråga om ett klipp i en akut situation? Vi behöver diskutera detta sinsemellan och inte avfärda det och vifta bort det med att allt gick ju bra och alla överlevde.

"Mödravården och förlossningsvården i Sverige är otroligt pressad"

Det är dock viktigt att poängtera att både mödrahälsovården och förlossningsvården i Sverige idag är på de flesta håll otroligt pressad. I mödrahälsovården finns inte marginaler att ta emot annat än det man har uppdrag att utföra, och i förlossningsvården gör barnmorskor, undersköterskor och läkare sitt allra bästa för att en födsel ska bli så bra och säker som möjligt. Jag vill tänka att ingen som jobbar med gravida eller födande handlar på ett visst sätt av illvilja, men ibland uppstår brådskande situationer och då skiftar fokuset över till att få ut ett friskt och levande barn och man behöver agera därefter. Men vi behöver helt klart bli bättre på att inhämta samtycke innan vi utför något.

Går att anmäla

Om du upplevt att du blivit felaktigt behandlad i samband med födseln av ditt barn kan du ta kontakt med kliniken där du fött. Du kan även göra en anmälan via patientnämnden i din region eller till IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med att anmäla är såklart att det ska uppmärksammas och att det sedan ska kunna bli bättre för de födande som kommer efter.