Huvudvärk: hur får man bort huvudvärk och varför får man migrän?

I ett annonssamarbete med Kry svarar Jessika Nystedt, specialistläkare i neurologi, på forumanvändarnas frågor om huvudvärk. Återkommande frågor handlade om hur man blir av med huvudvärk och varför man får migrän.

Lider du av huvudvärk? Det här kan det bero på.
Lider du av huvudvärk? Det här kan det bero på.

Under november svarade specialistläkaren neurologi, Jessika Nystedt, svarar på läsarnas frågor om huvudvärk i Familjelivs forum. Hur får man bort huvudvärk och varför får man egentligen migrän?

Nästan alla har någon gång upplevt huvudvärk av något slag. Spänningshuvudvärk, pulserande, ihållande, bakfylla eller migrän. Det går ofta att hitta ett svar på varför du får ont i huvudet och ibland är svaret närmare än vad du tror.

Läsarfrågan: Vad orsakar min huvudvärk?

"Hej, jag har konstant huvudvärk. Migrän uteslutet efter x antal läkarbesök. Bär glasögon. Vad mer kan det vara som orsakar denna? Har svårt att jobba på dagarna"

Experten svarar: Det kan bero på många olika orsaker

Hej!

Daglig eller nästan daglig huvudvärk, som kan vara tillfällig, återkommande eller kronisk är den vi kallar spänningshuvudvärk. Spänningshuvudvärk är dock inte en enda typ av huvudvärk utan kan bero på många olika orsaker. Precis som du är inne på kan okorrigerade synfel ge upphov till huvudvärk och det kan vara bra att kontrollera att styrkan på eventuella glasögon är uppdaterad.

Andra orsaker kan vara bettanomalier, nackrelaterade besvär, ergonomiska faktorer (dålig arbetsställning, belysning etc), spänningstillstånd i ansiktsmuskulaturen, sömnproblem, tät användning av smärtstillande läkemedel osv.

Det kan vara klokt att föra en huvudvärksdagbok för att bättre förstå när, hur och varför man får ont i huvudet och när huvudvärken är mildare eller mer intensiv. Man kan också anteckna om man tar ev smärtlindrande tabletter och effekten av dessa, saker i vardagen som kan utlösa huvudvärk.

Vänliga hälsningar,
Jessika Nystedt

Hur får man bort spänningshuvudvärk?

  • Sjukgymnast kan vara behjälplig vid kronisk spänningshuvudvärk. Det kan finnas ledtrådar till varför du har ont och även hjälpa till med felställningar och aktiv avspänning.
  • Patienter med spänningshuvudvärk mår också ofta bättre av att vara fysisk aktiva och träna regelbundet.
  • Ibland kan det vara aktuellt med läkemedelsbehandling.

Läsarfråga: Kan man bli av med migrän?

Hej, jag har haft migrän i 15 år. När jag blev gravid har jag dock sluppit det helt, så känns ju som att hormonerna är med och styr. Finns det nån sorts behandling som kan hjälpa för att bli kvitt det utifrån den vetskapen att under graviditet så uteblir det?

Experten svarar: Majoriteten av kvinnor med migrän blir migränfria under graviditet och amning.

Hejsan!

Glädjande nog, så blir majoriteten av kvinnor med migrän helt migränfria, eller åtminstonde bättre, under graviditeten och amning.

Tyvärr förekommer även motsatsen och det verkar som att framför allt kvinnor med så kallad "migrän med aura" tenderar att oftare få större besvär med sin migrän under graviditeten.

Varför får jag migrän?

Det beror förmodligen på nivåerna av våra könshormoner förändras under graviditet och amning. Nivåerna och/eller nivåfluktuationerna, förändras också i puberteten, vid menstruation, vid ägglossning och i klimakteriet.

Många kvinnor med migrän upplever att huvudvärken blir bättre under perioder då östrogen-nivåerna är högre och att de får mer besvär under exempelvis menstruation, när östrogenet sjunker som lägst under cykeln. En del kvinnor har bara besvär vid mens.

Finns det en sådan stark hormonell faktor så kan man i vissa fall ha en anledning till att ta hänsyn till det när man planerar patientens migränbehandling. Vissa kvinnor kan till exempel få en förbättrad situation om de tar migränbehandling profylaktiskt dagarna innan mens. Det är dock viktigt att diskutera detta med sin läkare innan man sätter igång så att rätt läkemedel och i rätt dos i så fall ordineras.

Andra kvinnor kan få en bättre migränsituation om de behandlas med preventivmedel, men tyvärr är även vanligt med motsatsen. Det är viktigt att vara mycket försiktig med kombinerade p-piller om man lider av migrän med aura.

Vänliga hälsningar,
Jessika Nystedt