Att grilla på sommaren är en självklar favorit för många, doften av glödande kol, ljudet av kött som fräser och känslan av att samlas runt maten hör verkligen årstiden till.
Men lika härligt som det är att grilla, lika lätt blir grillen smutsig. Fett, marinader och fastbrända matrester sätter sig snabbt och kan göra grillen både svårare att använda och mindre fräsch.
Svenskarnas favorit på grillen
De flesta gillar att grilla, någonting som Familjeliv tidigare har skrivit om. En favoriträtt att göra på grillen är att kyckling.
Under den svenska sommaren är det sällan kycklinglungor på menyn, utan vanligare delar som fileer eller kycklinglår.
Enligt Gunilla von Heland, receptmakare och matexpert på Allt om mat, är många rädda för att servera ofärdig kyckling som innehåller campylobacter.
För att undvika magsjuka grillar de flesta kycklingen lite extra länge, vilket är ett misstag enligt Heland. Hon rekommenderar alla att använda sig av en termometer istället.
– Genom att lära sig vilken temperatur kyckling ska ha och använda en bra termometer kan man både få den saftig, god och säker, säger hon till Allt om mat.
.jpg)
Rengör grillen – med 3 enkla steg
Efter grillkvällarna står många inför samma problem: en smutsig grill full av inbränt fett och matrester. Att få den ren kan vara en riktig utmaning.
Den klassiska metoden är att använda en grillborste på det varma gallret för att ta bort matresterna. Man kan sedan torka av fett och smuts med varmt vatten, eller kanske ett fettlösande medel.
Men nu finns det också en annan lösning. Man kan nämligen också blanda vatten, sodakristaller och grön såpa. Dessa billiga och lättillgängliga produkter bildar tillsammans en kraftfull rengöringsgel.
Sodakristaller är kända för sina avfettande egenskaper, medan grön såpa förstärker effekten och är skonsam mot materialet. Bandningen klamrar sig fast vid ytan och bryter ner fettet effektivt.
Så gör du:
Blanda fem liter vatten med två matskedar sodakristaller och fem matskedar grön såpa i en stor behållare.Rör om tills blandningen tjocknar och blir till en gel.
Låt den svalna och häll sedan över i en sprayflaska för enkel applicering. När gelen är klar, spraya den på grillgallret. Låt medlet verka i några minuter. För extra svåra fläckar kan du låta det sitta i 10-15 minuter. Efter verkningstiden torkar du enkelt bort smuts och fett med en mjuk trasa eller svamp.
Vips så är grillen som ny!

LÄS MER: