Det är ingen hemlighet att kött 'är en storfavorit hemma i de svenska stugorna. Oavsett om det är en skinkbit på frukostmackan, köttbullar till lunch eller en festlig flankstek till middag – är köttet en röd tråd i de flestas kost.
Frysa ner och tina kött?
Det händer ibland att man köper en större köttbit än vad som kommer gå åt samma dag. För att inte köttet ska gå till spillo kan man då frysa in det.
Men att veta vad som gäller med fryst kött kan vara svårt. Familjeliv har tidigare lyft frågan om man kan frysa ner kött som redan varit tinat. Svaret på den frågan är ja – men bara om du tinat upp köttet på rätt sätt. Det absolut viktigaste är att köttet har tinats långsamt i kylskåpet.
Anledningen är att den låga, jämna temperaturen i kylen effektivt hindrar bakterier från att föröka sig. Har du däremot tinat köttet i rumstemperatur är läget ett annat. Om köttet legat framme i över två timmar (eller en timme om det är varmare än 30 grader) kan farliga bakterier ha hunnit växa till sig. Då är det inte säkert att frysa in det igen.

Hur vet man om köttbiten har blivit dålig?
Även om det är säkert att frysa in kött som tinats i kylen, blir kvaliteten sällan densamma. Köttet förlorar vätska när det tinar, och en andra infrysning försämrar kvaliteten ytterligare. En köttbit kan till exempel bli torr och trist.
I italienska Corriere har pratat med dietisten och nutritionisten Annamaria Acquaviva, som avslöjar varningssignalerna som avslöjar att kött blivit dåligt i frysen.
Hon förklarar att det finns flera risker med tinat kött, som oxidation, härskning och mikrobiell kontamination. Kött kan exempelvis ändra färg när det tinar. Det kan bli mörkare eller blekare på grund av oxidation.
Detta innebär dock inte att köttet är dåligt. Däremot är gråaktiga eller grönaktiga toner, eller fläckar på ytan, tydliga tecken på att köttet har försämrats och är farligt att äta. En tunn, torr vit yta, så kallad "frysskada", är ett resultat av uttorkning – det bekräftar även Livsmedelsverket.
"Köttet är inte längre säkert"
Så när ska man strunta i att äta köttet alls? Lukten är avgörande. En härsken lukt, som påminner om gammal olja, är ett tydligt varningstecken.
– Det här är en signal du måste vara väldigt uppmärksam på: köttet är inte längre säkert, du måste undvika att äta det, säger Acquaviva.
Frysning dödar nämligen inte bakterier, det bara stoppar deras tillväxt. Om kylkedjan bryts, till exempel vid felaktig upptining, kan mikroorganismerna snabbt börja föröka sig igen.
LÄS MER: