ANNONS: APOHEM

Torr och irriterad hud – så hanterar du huden i höstmörkret

Sommaren är förbi och vi kliver nu in i den ruggiga och kalla hösten. Huden kan nu, efter en sommar av starka solstrålar och blöta vattenlekar, kännas torr och klia. Både barn och vuxna kan lida av torr och kliande hud då vi alla påverkas av skiftet från sommar till höst. Tillsammans med nätapoteket Apohem går vi igenom varför huden blir torr samt kommer med tips på hur du bäst lindrar besvären både för dig och ditt barn.

Varför får man torr hud?

Att huden blir torr beror på att den saknar fukt och fett, det gör att den bland annat kan kännas stram, irriterad, känslig och ibland även lätt flagnande. Ibland kan torr hud vara genetisk och vara en följd av att huden producerar för lite av sina egna oljor, det gör i sin tur att huden inte kan behålla sin fukt. Torr hud även bero på fel produkter, väder och hormoner.

– För att en torr hud ska må så optimalt som möjligt, behöver man lägga till både fuktgivande produkter men också de mjukgörande produkterna som hjälper till att låsa in fukt i huden, säger Frida Claug, hudterapeut på Apohem.

Så behandlar du torr hud

Hur skiljer sig då en torr hud på olika delar av kroppen? Apohem guidar dig genom olika torra hudområden.

Torr hud: Ansikte och händer

Synliga kroppsdelar som blir torra, som händer och ansikte, påfrestas oftast av yttre faktorer. Då är det viktigt att tillsätta fuktgivande och mjukgörande ingredienser för att stötta upp hudens barriär.

– Man kan börja med att addera ett fuktserum till sin hudvårdsrutin, sedan kan man använda en rikare ansiktskräm och även lägga till en ansiktsolja som låser in fukt. Ett tips är också att ha en handkräm i väskan för att återfukta torra händer under dagen, säger Frida Claug.

Produkttips:

Torr hud: Kropp och huvud

Armar och ben är andra områden som kan påverkas av torr hud, då rekommenderas en återfuktande lotion. Ett tips är att applicera hudkrämen innan läggdags för att låta huden absorbera de återfuktande egenskaperna under natten.

Produkttips:

Även hårbotten kan bli torr, då finns det både sprayer, shampoo och balsam som innehåller återfuktande ingredienser som kan hjälpa dig få bukt på torrheten.

Produkttips:

Torr hud: Barn och bebisar

När minstingarna drabbas av torr hud är det viktigt att använda milda produkter. Tvätta huden med en rengöring som innehåller milda ingredienser, gärna en rengöringsolja som skyddar hudens barriär och avsluta med att smörja in med en mjukgörande oparfymerad kräm för att stärka hudens naturliga skyddande barriär.

Produkttips:

Torr hud och klåda

Att klåda uppstår beror på att hudens barriär är försvagad. Med andra ord, att hudens yttersta lager har brustit och inte kan skydda utan att ta skada. För att lindra besvären och stärka hudbarriären igen är det bra att undvika tvål eftersom det kan göra att huden blir ännu torrare. Istället kan du använda en mild olja eller rengöringskräm.

Produkttips:

Smörj sedan in huden med mjukgörande oljor eller lotion som återställer hudens skyddsbarriär. Testa dig alltid fram för att ta reda på vad som fungerar på dig och ditt barns hud.

Produkttips:

Om klådan tar över bör du försöka att inte klia för att förvärra besvären. Men ibland är det svårt att låta bli, då finns det lugnande krämer för att lindra klådan som fungerar på både dig och ditt barn.

Produkttips:

Hur ser man skillnad på torr hud och eksem?

En torr hud kan kännas både knottrig och ojämn i texturen, samt att det ibland även kan klia. En känslig hud kan utvecklas av överkänslighet mot yttre påverkan eller av en redan torr hud där hudbarriären försvagats. Då reagerar huden med röda partier och blossighet.

När det kommer till eksem påminner de om både torr och känslig hud och det kan därför vara svårt att skilja dem åt.

– Eksem är en inflammation i huden som kan bero på ärftlighet eller yttre påverkan och finns i olika former, säger Emelie Focklin, hudterapeut på Apohem.

När vet man att ens barn har eksem?

Atopiska eksem kan komma i alla åldrar, ofta innan två års ålder. Utslagen kan uppstå på flera ställen på kroppen, som kinderna, utsidan av armar och ben samt blöjområdet.

Vanligt är att exemen lokaliserar sig till böjveck, så kallade böjveckseksem. De kan lindras med mjukgörande krämer. På apohem.se finns det även receptfria kortison-baserade läkemedel mot eksem. Men kom ihåg att barn under två år inte ska använda kortison utan en läkares inrådan.

När bör man söka vård för torr hud?

När besvären inte kan lindras av receptfria produkter efter en vecka eller om besvären förvärras ska man söka vård.