"I år är nyårsafton familjemys"

Efter en fullspäckad höst och vinter, med mycket aktiviteter, husrenoveringar och jobb, så ser vi fram emot att bryta traditionen och ha en riktigt mysig familjefest. Bara vi fyra.

  

Jag hoppas nu bara att ingen av våra fina vänner ska känna sig åsidosatt. Men det tar jag  igen i vår och kommer att bjuda på extra många härliga middagar då istället. 

  

Familjeliv.se:s matredaktör

Namn: Josefina Brattö
Gör: jobbar som frilansjournalist och matredaktör
Familj: man och två barn, 4 och 1,5 år

Maten kommer förstås att stå i centrum, precis som vanligt. Det blir en vuxenmeny och sedan komponerar jag och fyraåringen ihop en meny till henne och lillebror. Viktigast är att alla får vad de gillar mest… Eller i alla fall nästan. Blodpudding till förrätt och makrill till huvudrätt har jag avstyrt. Det senare eftersom just makrill varken smakar gott eller går att få tag på under vintern, men försök förklara det för en fyraåring...

  

Det blir i alla fall fisk till huvudrätt. Fisk hamnar på en tredjeplats tillsammans med köttbullar på fyraåringens mattopplista och passande nog är det en av lillebrors favoriter. Så fisk är vi överens om nu.

  

Jag är dessutom inget fan av oxfilé på nyår. Visst är oxfilé jättegott, men jag tycker att det känns uttjatat och lite fantasilöst.

  

Jag väljer istället att göra fiskrullader av lax- och rödtungefiléer fyllda med örter och färskost.

  

Lax- och rödtungerullader
4 port.

  

4 stora filéer av rödtunga
4 skivor lax
100 g färskost
färska örter, valfria
salt och peppar

  

Sätt ugnen på 180 grader. Hacka färska örter och blanda med färskosten. Salta och peppra rödtungan. Lägg en laxskiva ovanpå rödtungefilén. Bred på en lite färskosten med örter i. Rulla ihop till en rullad. Lägg i en smord ugnsform, häll lite vin eller fiskbuljong runt rulladerna. Tillaga i ugn i ca. 20 minuter.

  

Tillsammans med rulladerna serverar jag pressad potatis, vitvinssås, sockerärtor och eventuellt lite broccoli.

  

Jag steker även några laxfiléer i ugnen, eftersom barnen gillar lax nästan lika mycket som makrill. Sedan ställer jag fram fina skålar med crème fraiche och olika färska örter. Fyraåringen tycker att det är festligt att komponera sin egen kalla sås, lukta och välja vad som ska vara i. Allt som storasyster gör tycker även ett och ett halvt-åringen är spännande.

  

Till förrätt gör jag en råraka med löjrom, crème fraiche, rödlök och dill. Det är bland det bästa jag vet och det blir så mycket godare att lägga den underbara löjromen på en råraka istället för en toast. Löjrom på nyår, lika uttjatat som oxfilé. Jag vet, men löjrom blir det! 

  

Minstingen äter mer största sannolikhet löjrom. Storasyster får plocka det som hon vill att toppa sin råraka med, annars funkar rårörda lingon i alla lägen.

 
Efterrätten är spikad och given sedan länge. Chokladfondant. Jag älskar det och har provat en rad olika recept och smaksättningar. Jag såg en variant på vit choklad på arla.se, och det har jag inte provat förut, så det ska bli kul att testa. Till den är det passionsfruktsås och det brukar passa perfekt, så det tror jag på. Jag tycker dessutom att det brukar bli ännu godare med lite vaniljglass till fondanten så jag kommer att ha lite vid sidan.

  

Jag gör en hemmagjord glass med vaniljstång. Glassmaskinen är en av mina käraste ägodelar i köket. Köpeglass gör sig inte besväret längre, eftersom det går att göra fantastisk glass på nästintill nolltid!

  

Vaniljglass

4 port.  

  

3 ägg
1 dl socker
1 vaniljstång
2,5 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde

  

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Värm mjölken och lägg fröna och den urskrapade vaniljstången. Värm upp och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den svalnade mjölken under omrörning. Vispa grädden hårt. Rör ner de andra ingredienserna i den vispade grädden. Blanda ordentligt. Häll blandningen i en glassmaskin och kör i ca 45 minuter. Smaksättningar, såsom krossad choklad, bär, godis och likör, tillsätts efter halva tiden.

 
Jag kan varmt rekommendera att smaksätta glassen med lite amaretto och servera med mandelskorpor, fast det blir en annan efterrätt. Till fondanten gäller vaniljglass.

 

Med dajmhack och smarties i glassen blir det en barnsligare glass och det festligaste som storasyster kan tänka sig! Givetvis serveras allt snyggt och i fina skålar. Det är viktigt för alla, men inte minst för en fyraåring.

 

Till allt serveras dessutom ett par raketer, de finaste klänningarna, så många halsband, ringar och mycket bling-bling som en liten tjej vill ha på sig, spel, härlig musik och allra viktigast: en stor portion familjemys.

  

Gott nytt år!

 

Josefina Brattö, matredaktör

/
Mat
stats