Fixa härliga midsommarmiddagen

  

Till fördrinken: Ost- och örtbröd

20 st
 

5 dl Arla Ko mjölk
50 g färska örter, t ex basilika, rucola, persilja
50 g jäst
50 g rumsvarmt Arla smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
200 g Arla Köket riven ost texmex
12 – 13 dl vetemjöl
  
Värm mjölken till fingervärme 37°. Mixa örterna med lite av mjölken. Smula jästen i en bunke och rör ut den i örtmjölken.

  

Tillsätt resten av mjölken, smör, salt, honung, hälften av osten och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°.

  

Stjälp upp degen på mjölad bänk. Dela den i två delar och platta ut dem med händerna till 20 x 20 cm stora fyrkanter. Skär 2 cm breda remsor med en vass kniv. Vrid några varv och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resten av osten. Låt jäsa 10 min.

  

Grädda i mitten av ugnen 10 – 12 min. Låt svalna på galler utan bakduk. Tips! Sprödvärm gärna bröden snabbt i ugnen innan servering.

  

Förrätt: Stinas fyllda färskpotatis
12-16 små färskpotatisar

  
ca 450 g
1 dl Arla Köket crème fraiche
100 g löjrom
1/2 dl hackad gräslök
  

Borsta och koka potatisen. Låt den svalna. Skär ett litet kryss i varje potatis och ställ på ett fat. Lägg en klick crème fraiche och rom på varje potatis. Garnera med gräslök.

  

Tips!
Istället för löjrom kan man toppa med en skalad räka och en dillkvist.

  

Huvudrätt: Grillad filé med limeyoghurt

4 port
  

1 fläskfilé, ca 500 g
4 msk Arla smör-&rapsolja
1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
  

Limeyoghurt:
2 dl Arla Köket turkisk meze matyoghurt
rivet skal och pressad saft av 1 lime
1/2 tsk sambal oelek
2 krm salt
  
Blanda yoghurt, limeskal och -saft, sambal och salt. Rör ihop smör-&rapsolja, salt och vitlök. Pensla köttet med 1 msk av kryddsmöret. Grilla köttet runt om över glöd ca 15 min. Skiva köttet och lägg det på ett fat med en blandad grönsallad.
Häll resten av kryddsmöret över köttet.Servera såsen och kokt färskpotatis till.

  

Efterrätt: Limejordgubbar med vanilj
4 port

  
1 liter jordgubbar
1/2 dl honung
1 tsk rivet limeskal

Sås:
2 dl Arla Köket ekologisk gräddfil
2 tsk vaniljsocker
2 tsk florsocker
  
Skiva jordgubbarna. Blanda honung och limeskal. Häll limehonungen över jordgubbarna. Blanda gräddfil, vaniljsocker och florsocker. Servera limejordgubbarna med såsen.

  

Vad ska du laga på midsommar? Läs i matforumet om vad andra ska laga till och dela med dig av dina midsommartips!

   

Alla recept kommer från arla.se.

  

/
Mat
stats