Mausev vann kalashjälp av Årets konditor!
Grattis!
Medlemmen Mausev med sina barn Semla och Alfred.
- Tack, vilken grej att jag vann!
Vad var din första tanke när Arla ringde?
- Jag trodde inte det var sant! Min första tanke var att nu blir mitt planerade kakkalas komplett. Jag har under en längre tid planerat och förberett mitt kakkalas genom att köpa kakfat, provbaka samt köpa romantiska och fina dukar och servetter, berättar Maud, som vår vinnare heter..
Hon älskar att baka, speciellt tillsammans med sina barn. Det är en mysig stund när de gör något roligt tillsammans och samtidigt tror hon att det är utvecklande för dem. När Conrad Tyrsén kommer i slutet på juli ska de fira sonen Alfreds ettårsdag.
Vad har du för förväntningar?
- Jag ser fram emot att Conrad ska ge mig inspiration, idéer och tankar om hur man på ett mysigt sätt kan dekorera bakverk. Sedan vill jag ha lite andra bakningstips också!
Maud bor med sin man Andreas i ett radhus utanför Helsingborg i samhället Raus tillsammans med deras två barn, Selma 2,5 år och Alfred som fyller ett år i slutet av juli. Maud är föräldraledig, men ska börja arbeta som skolchef på en friskola i slutet på sommaren.
Så här skrev Mausev i sitt vinnande tävlingsbidrag:
”Vilken chans! Självklart vill jag vara med och tävla...
Tänk er en fin sommardag. Solen står högt på himlen och det är en härlig sval vind som sveper över Helsingborg. En gång glada, pigga barn springer runt och leker och myser!
Jag står just nu inför planerande av sommaren största kakkalas någon gång mellan den 23-25 juli. Den kommer att sammanfalla med 1-årsfirandet av vårt minsta barn. Jag förbereder, planerar och inhandlar inför detta kalas. Jag drömmer om kalaset som ska bli ett sommarkalas utan dess like. Jag ser framför mig ett långbord uppdukat ute vid vår närmaste lekplats. Glada barn springer runt på gräset och på bordet ligger en fin sommarfin, blommig duk och på duken står många olika typer av kakfat, gärna våningskakfat och sådana med glaslock (dessa kakfat är jag just nu på jakt efter på alla möjliga loppisar. Mitt senaste inköp gjorde jag på en marknad i Danmark). Jag ser framför mig att jag bjuder på hemmagjord jordgubb- och fläderblomssaft och massa tårtor, kakor, muffins osv . Just nu provbakar jag så att det som jag ska bjuda på smakar fantastiskt. Jag tänker mig att jag ska dekorera med ätbara blommor och annat fint som gör det inbjudande och mysigt att titta på.
Jag skulle gärna behöva hjälp med inspiration och hjälp att baka nya bakverk. Gärna något som tilltalar både ung som gammal.
Mina bästa tips, som småbarnsförälder, är att laga efter enkla, snabba recept och gärna såna som man har bakat efter förr för då får barnen en chans att vara med och baka, vilket i alla fall min äldsta (2,5år) älskar och har älskat länge... vi bakar ofta tillsammans.
Något som hon och jag gärna gör ihop är följande recept:
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas
Så goda chokladkakor med glasyr med smak av choklad och kaffe. Det är nog inte för inte att detta bakverk har så många namn, kärleksmums och mockarutor men även snoddas. Följ receptet, ät och njut!
Klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums. Mjuk kaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor. Detta recept har jag gjort många gånger!
Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär
Du behöver:
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
Glasyr:
50 g smör eller margarin
3 msk starkt kaffe (tips: blanda 3 msk vatten med 0.5-1 tsk nescafé)
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Garnering:
1-2 dl kokosflingor
Gör så här:
Smält smöret/margarinet och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.
Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.
Grädda nederst i ugnen (första falsen) i 225 grader i 10-15 minuter.
Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.
Bred den varma glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.
Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.”
De här medlemmarna vann Arlas bok "Fira!":
Felician
Fofffoffzoom
JFL
Drottningen1970
Stor mamma
Karin CE
MHF
Bubbelmaja
Lady Namárië