Kan man äta potatis med groddar? Vi reder ut
Potatis är en uppskattad råvara hos de flesta svenskar, men all potatis kan faktiskt inte ätas. Här reder vi ut om man kan äta potatis med groddar eller potatis som blivit grön.
Potatisen är en uppskattad råvara hemma i stugorna. Vare sig det handlar om krämig potatismos till köttbullarna eller en kokt färskpotatis till sillen är det en viktig del av Sveriges matkultur.
Här besvaras vanliga frågor om potatis.
MISSA INTE: Blodfläckar på kläder? Misstaget du aldrig ska göra
När kom potatisen till Sverige?
Första gången som potatisen kom till Sverige var under 1600-talet. I mitten av århundradet odlade nämligen historikern Olof Rudbeck potatis i sin trädgård Uppsala, enligt Institutet för språk och folkminnen.
År 1748 publicerade vetenskapskvinnan Eva Ekeblad uppsatser om potatisens användningsområden. Hon menade nämligen att potatisen kunde användas som råvara i tillverkning av bröd, brännvin, puder och stärkelse.
Efter det dröjde det inte länge innan potatisen blev viktig för hela den svenska befolkningen. Den senare delen av 1700-talet blev nämligen missväxtår och många drabbades av svält. Eftersom potatisen gick bra att odla i det svenska klimatet blev potatisen en vanlig komponent på det svenska matbordet.
LÄS MER: Krispigare och godare potatis – med en enkel ingrediens

MISSA INTE: Så mycket kanel får du äta – under graviditeten
Kan man äta potais med groddar?
I Familjelivs forum lyftes nyligen frågan om man får äta potatis som det har vuxit groddar på. Personen formulerade sin fråga så här:
"Har förr hört att man inte ska äta potatis som det börjat växa groddar på...men det är väl bara en myt...eller? Har nämligen nyss köpt en potatispåse och när jag öppnade den så är det groddar på potatisen. Ska laga mat och måste veta om jag ska gå tillbaka med potatisen eller inte. Någon som vet?"
I tråden är det flera som varnar trådstartaren för att äta potatisen, men stämmer det egentligen?
Jo, enligt Livsmedelsverket går det faktiskt bra att äta potatisen, men själva groddarna ska man däremot undvika.
Anledningen till att groddarna ska skäras bort är att de innehåller förhöjda nivåer av glykoalkaloider. som är ett giftigt ämne. I potatis bildas mer specifikt glykoalkaloider som solanin och chakonin.
Får man i sig mycket av dessa ämnen kan man drabbas av illamående, diarré och magsmärtor – men i allvarliga fall kan man också få akuta symptom från nervsystemet.
MISSA INTE: Så farligt är RS-virus för små barn – då ska du söka vård

Kan man äta grön potatis?
Potatis som utsätts för ljus kan bli grön. Då kan det handla om att giftet glykoalkaloider bildas i potatisen, vilket kan vara skadligt att få i sig.
Potatis som är grön ska därför slängas, eller beskäras kraftigt innan man den äts, enligt Livsmedelsverket.
LÄS MER: