Familjers matbudget 2023: Föräldrars upplevelser kontra konsumentverkets siffror

Hur mycket pengar lägger man på mat? Vi reder ut svaret med hjälp av konsumentverkets siffror men vi tar också hjälp av föräldrarnas egna svar på frågan.

Matkostnader.
Hur mycket lägger en person eller en familj på mat?

Att beräkna hur mycket pengar man lägger på mat varje månad är en viktig del av budgetplaneringen för många människor. Priserna på livsmedel kan variera beroende på var man bor och vilken typ av mat man föredrar, men det finns vissa generella riktlinjer som kan användas för att uppskatta hur mycket man kan förvänta sig att spendera.

Konsumentverket har presenterat en prognos för matkostnader under 2023, vilka är bra mycket högre än kostnaderna för mat 2022.

Enligt Konsumentverket har livsmedelspriserna stigit med cirka 20 procent sedan förra året. För en vuxen person uppskattas matkostnaderna till drygt 3 400 kronor per månad.

Matkostnader för en barnfamilj

För en barnfamilj med två vuxna och två barn i åldrarna 6-9 och 10-13 år beräknas matkostnaderna uppgå till nästan 10 700 kronor per månad. Konsumentverket har tagit fram denna siffra baserat på en fyraveckors matsedel och en prognos för prisutvecklingen under 2023.

Hur mycket lägger man på mat 2023?

Den här tabellen ska inte ses som en norm utan kan enligt konsumentverket användas som en tabell att utgå ifrån när man ska göra sin egen matbudget.

Tabell från konsumentverket.se
Tabell över beräknade matkostnader.

Föräldrar i forumet delar med sig av sina matkostnader

I vårt forum har föräldrar delat med sig av just sina matkostnader. Vi har endast tagit med svar som är skriva 2023.

"Ja i dessa tider säkert 6000-6500 kronor. Två vuxna och en åttaåring, bebis i magen så lär bli högre framöver.", skriver en förälder.

"Två vuxna, två tonåringar ca 8500-9000 kronor per månad. Det inkluderar även hygienartiklar, diskmedel, tvättmedel etc", skriver en person i forumet.

"Runt 8000 kronor i månaden för två vuxna och två barn. För 1,5 ,år sedan räckte det med cirka 6000 kronor.", skriver en annan person.

Hur kan man minska sina matkostnader?

Att matkostnaderna har ökat så pass mycket på bara ett år kan vara oroande för många familjer. Det är viktigt att hushåll gör en realistisk budget och försöker hitta sätt att spara pengar på mat utan att äventyra hälsan.

För att minska matkostnaderna kan man överväga att köpa livsmedel på rea, använda rabattkuponger eller köpa generiska märkesvaror istället för dyra varumärken. Att laga mat hemma istället för att äta ute kan också spara pengar.

Ekologiska varor och specialkost innebär ökade matkostnader

En annan faktor som påverkar matkostnaderna är livsstilen och kostvanorna hos individen eller familjen. Om man föredrar att äta hälsosamma livsmedel, som färsk frukt och grönsaker, ekologiskt eller specialkost såsom glutenfritt eller veganskt, kan det öka kostnaderna.