Sluta ät denna fisk – får allvarliga konsekvenser

Publicerad: 2 okt. 2025, kl. 14:45
Foto: Nicklas Thegerström / TT & Adam Ihse/TT

Fisk är en populär matvara hos många svenskar, men vissa fiskar ska man faktiskt undvika att äta.

Fisk är både gott och nyttigt, men trots att det kanske lockar finns det en del fisksorter som man ska undvika, vilket Marcus Oscarsson tidigare har rapporterat om.  

Därför är det bra att äta fisk

Det är ingen hemlighet att det finns många fördelar med att äta fisk. Enligt Livsmedelsverket är det bra att äta olika sorters fisk mellan 2 till 3 gånger i veckan, eftersom man då får i sig viktiga näringsämnen.

Några av dessa är D-vitamin, jod och selen, som annars kan vara en utmaning att få i sig tillräckligt av varje vecka. Fiskar som anses vara feta innehåller dessutom omega-3-fetter som i bästa fall kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Omega 3 bidrar också till att hjärnan utvecklas och fungerar som den ska. 

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Riskerna för miljön

Människans regelbundna fiske i haven har dock en del negativa konsekvenser. Flera arter risker nämligen utrotning på grund av fisket och en del fiskemetoder skadar dessutom miljön. 

I takt med att havet förorenas innehåller många fiskar miljögifter som kvicksilver, PCB:er, PFAS och dioxiner. 

Foto: Christine Olsson/TT

"Det här är troligen den sista varningen"

Under 2025 valde Världsnaturfonden WWF att uppmana alla till att sluta äta makrill som fiskats i Nordostatlanten. Anledningen? Makrillen i detta hav riskerar att förintas.

– Det här är troligen den sista varningen. På grund av massivt överfiske står beståndet nu på randen till en fullständig kollaps. Kuststaterna måste utan dröjsmål nå en överenskommelse om vi ska kunna äta makrill i framtiden, sa Johanna Fox, havsexpert på WWF, då. 

Fortsätter man att fiska och konsumera makrill från nordostatlanten kan konsekvenserna bli allvarliga. 

– För att möjliggöra en positiv förändring krävs omedelbara åtgärder som anpassar fisket efter vetenskapliga rön rekommendationer och säkerställer långsiktig hållbarhet. Fisket måste bedrivas på nivåer som havet faktiskt mäktar med, så att både fisken och det marina ekosystemet ges möjlighet att återhämta sig och bestå över tid, fortsatte Johanna Fox. 

LÄS MER: