Vanliga misstaget när du grillar kyckling – kan bli så fel

Publicerad: 30 juni 2025, kl. 15:27
Misstaget du inte vill göra i sommar. Foto: Janerik Henriksson/TT Martina Holmberg / TT

Grillad kyckling tycker de flesta är gott, men det finns ett misstag som många gör när de tillagar kycklingen.

Under sommarhalvåret går grillen varm i många svenska hem. Vare sig det är på en grillplats i naturen eller en grillkväll hemma i trädgården är det en populär aktivitet som uppskattas av både stora och små.

Bland sommarens mest populära rätter finns grillad kyckling med på listan, men att få till den perfekta kycklingen på grillen kan ibland kännas klurigt. Nu avslöjar Allt om mat ett misstag som många gör vid grillen.

Ät inte den här delen av kycklingen

Trots att kyckling är ett allsidigt protein som nästan går att ätas hel finns det vissa delar av kycklingen som ska undvikas helt. Många älskar exempelvis det knapriga skinnet på friterad kyckling, men där kan det faktiskt gömma sig bakterier, även efter att kycklingen är ordentligt tillagad. En mer oväntad del att se upp med är kycklinglungorna. Även om de sällan äts i svensk matlagning, förekommer de i traditionella rätter på andra håll.

Men varför är kycklinglungorna extra riskfyllda? Jo, enligt Denoffentlige varnar forskare för att lungorna kan innehålla mikroorganismer och parasiter som inte alltid dör vid tillagning. Detta är särskilt viktigt att tänka på för personer med känslig mage.

Foto: BERTIL ERICSON /TT

Misstaget när man grillar kyckling

Under den svenska sommaren är det sällan kycklinglungor på menyn, utan vanligare delar som fileer eller kycklinglår.

Enligt Gunilla von Heland, receptmakare och matexpert på Allt om mat, är många rädda för att servera ofärdig kyckling som innehåller campylobacter. 

För att undvika magsjuka grillar de flesta kycklingen lite extra länge, vilket är ett misstag enligt Heland. Hon rekommenderar alla att använda sig av en termometer istället. 

– Genom att lära sig vilken temperatur kyckling ska ha och använda en bra termometer kan man både få den saftig, god och säker, säger hon till Allt om mat. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

LÄS MER: