Sanningen om färdigriven ost – det äter du egentligen

Publicerad: 8 sep. 2025, kl. 14:54
Okända risken med riven ost... Foto: Janerik Henriksson/TT

För många svenskar är färdigriven ost en självklarhet i kylskåpet, men den populära matvaran kommer med en del risker.

Färdigriven ost kan lyfta både vardagsrätter och festmåltider, och fungerar lika bra som topping, fyllning eller gratinering. Oavsett om man föredrar milda smaker eller stark lagrad ost finns det alltid en rätt där riven ost passar perfekt – men matvaran har sina nackdelar. 

Det finns en del risker med färdigriven ost, vilket Dagens PS tidigare har rapportert om. 

Okända risken med färdigriven ost

Hel ost och färdigriven ost skiljer sig i mer än bara utseende. För att den rivna osten inte ska klumpa ihop sig i påsen pudrar man nämligen oststrimlorna med majs- eller potatisstärkelse. Detta påverkar konsistensen något, eftersom osten blir mer mjölig.

Färdigriven ost riskerar också att snabbt samla på sig bakterier. Varför? Jo, när man river osten försvinner skyddet från skalet, och bakterier kan växa. Bakterierna behöver inte vara farliga, men de påverkar smaken ordentligt.

Osten kan dessutom mögla snabbare. För att förhindra spridning av mögel fyller man påsen med kväve och koldioxid, men när påsen är öppnad försvinner detta skydd, och mögel sprids enkelt. 

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Gör så här – för att minska risken

För att undvika att bli besviken av ost med tråkig konsistens, eller hitta paketet fyllt med mögel i inför taco-kvällen, är det allra säkraste att riva osten själv. 

För att maximera ostens hållbarhetstid kan man också se till att förvara osten i en lufttät förpackning och väl kyld. 

Foto: Pexels   

LÄS MER: