Stekpannan är ett verktyg som går varmt i de flesta hem. Den är praktisk för att steka allt från köttbullar till pannkakor och för att värma upp mat.
Som förälder är det viktigt att köksverktygen fungerar, eftersom det både kan leda till missnöjda barn och tråkiga utgifter.
Ta hand om din stekpanna
Enligt Cervera ska man ta hand om sina stekpannor olika beroende på materialet. Det finns nämligen gjutjärnspannor, kolstålspannor, stekpannor i rostfritt stål, keramiska stekpannor och non-stick stekpannor.
Gjutjärn och kolstål ska man exempelvis handdiska i hett vatten utan diskmedel och sedan smörja in med olja. Rostfritt stål tål diskmaskin, men mår bäst vid handdisk med diskmedel. Keramiska och non-stick-pannor kan man handdiska försiktigt.
Misstaget förstör din stekpanna
Många gör faktiskt ett vanligt misstag som kan förstöra stekpannan i förtid, men genom att undvika det kan du förlänga pannans livslängd avsevärt.
Det handlar om att låta pannan svalna. En het stekpanna ska nämligen aldrig sköljas under kallt vatten direkt efter användning. Den plötsliga temperaturväxlingen, en så kallad värmechock, är förödande för materialet.
Men varför? Jo, när metallen utsätts för en snabb nedkylning kan den vrida sig eller till och med spricka. Detta kan förstöra pannans botten och göra den ostadig.
MISSA INTE: Grannar ligger med öppet fönster – vad gör jag?

Så ska du göra istället
Även beläggningen på exempelvis teflon- eller stålpannor kan ta skada och bli oanvändbar. För att din stekpanna ska hålla länge är det viktigt att alltid låta den svalna helt innan du diskar den.
Använd också alltid trä- eller plastredskap istället för metall som kan repa ytan. Dessutom rekommenderas handdisk.
Diskmaskinen är ofta för tuff mot stekpannor och kan förkorta deras livslängd. En väl omhändertagen panna är en fröjd att laga mat med och sparar dig pengar i längden!

LÄS MER: