Förvara grillen rätt i vinter – detaljen som gör skillnad

Publicerad: 30 sep. 2025, kl. 10:57
Foto: Martina Holmberg / TT

Vad gör man med grillen när sommaren är över? Här är några smarta knep som ser till att din grill mår bra även efter den kalla vintern.

Att ta hand om din grill innan vintern kan förlänga dess livslängd med flera år och hålla oönskade gäster borta, enligt norska Dagbladet. Med några enkla steg kan du säkra att grillen är redo för nästa säsong, men var ska man egentligen börja?

Så förvarar du grillen rätt i vinter – steg för steg

Först och främst är det viktigt att bränna bort matrester. Tänd grillen, sätt den på max styrka och stäng locket. Låt den brinna i tio till femton minuter.

Detta gör det lättare att sedan borsta av grillgallren med en grillborste och att dessutom använda särskilda rengöringsmedel för grillgaller. 

När det kommer till rengöringsprodukter är det bäst att välja de som rekommenderas av grilltillverkaren, det berättar Annette Bentzen, säljledare för Napoleon grill i Norge, för Dagbladet.  Bentzen varnar för att använda starkare medel som säljs i vanliga matbutiker.”

– Det rekommenderas att använda produkterna från leverantörerna, och inte de som säljs i vanliga livsmedelsbutiker. Skötselprodukterna som säljs i livsmedelsbutiker är ofta mycket starkare och kan skada grillgallren, säger hon till Dagbladet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

"Det samlas mycket fett och smuts i grillen"

Efter rengöring av gallren, putsa hela grillen med borste eller trasa och skrapa sedan bort smuts där borsten inte kommer åt. Glöm inte heller att tömma och rengöra bottenplattan från fett och smuts. Har du gjutjärnsgaller kan de oljas in med olja som tål hög värme innan de packas bort, för att förhindra rost.

När grillen är ren är det dags att placera den i säkert förvar. En bod eller ett garage är idealisk under vintersäsongen. Grillen kan även stå utomhus med ett överdrag, men då helst under ett litet tak för att skydda mot regn och rusk.

Om fukt samlas under överdraget och vädret varierar, särskilt under hösten, kan det nämligen skada grillens emalj. För att se till att grillen håller länge kan det vara smart att rengöra grillen regelbundet.

– Mitt tips är att rengöra grillen fyra till sex gånger under året. Det samlas ju mycket fett och smuts i grillen under säsongen, säger Annette Bentzen.

Foto: Martina Holmberg / TT

LÄS MER: