Ägg är en storfavorit i de flesta svenska hem. Kanske är inte det särskilt konstigt, med tanke på att ägg är en viktig ingrediens i det mesta som är gott.
Hur länge håller ägg?
Familjeliv har tidigare sammanställt lite information om äggets hållbarhet. Ett kokt ägg går nämligen att förvara i kylskåpet i fem till sju dagar.
Oftast kan man se ett ganska kort datum på äggkartongerna och detta är inget man ska lita blint på. Datummärkningen av ägg går under en EU-lagstiftning och gäller alla EU länder. Detta innebär att de tar hänsyn till Europas olika varma klimat – för oss i Sverige håller sig äggen bättre än i de lite varmare länderna. Råa ägg går därför ofta att äta även efter utgångsdatumet.
Det går också att frysa okokta ägg, men för att ägget inte ska explodera måste det frysas in utan skalet.
Så skalar man kokta ägg – egentligen
Att skala ägg kan vara svårt. Skalet kan lätt fastna i ägget och istället för att glida av utan problem följer en stor bit av ägget med skalet.
Det är frustrerande, men det finns faktiskt vissa saker som man kan göra för att processen ska gå smidigare. Arla har exempelvis sammanställt sina bästa tips för ett perfekt kokt ägg:
- Lägg äggen försiktigt i en kastrull och full på vatten så att äggen täcks.
- Koka upp vattnet och sänk värmen så att vattnet sjuder. Risken finns att äggen spricker om vattnet kokar för mycket.
- Ställ klockan på den koktid som du vill ha.
- När koktiden är slut häller du av det varma vattnet och spolar dem i kallt vatten. Det kyliga vattnet stoppar kokningen och gör äggen enklare att skala.
Detaljen som avgör – perfekta skalade ägg varje gång
Det kan också vara bra att använda ägg som är några dagar gamla för att skalen lättare ska glida av. Stjärnägg rekommenderar dessutom alla att knacka det kokta ägget mot en hård yta och sedan rulla det försiktigt för att skalet ska lossna jämt.
LÄS MER:







