Barnens favoriträtt kan vara en listeriafälla – är farligt

Publicerad: 13 okt. 2025, kl. 10:00
Foto: Martina Holmberg / TT Claudio Bresciani / TT

Många föräldrar vänder sig gärna till halvfabrikat under vardagsmiddagarna, men visste du ett en viss populär maträtt kan innehålla listeria?

Har man småbarn så är köttbullar oftast en populär maträtt som uppskattas av både stora och små. Köttbullarna från mataffären kan dock innehålla listeria, det berättar livsmedelsprofessorn Marie-Louise Danielsson-Tham i Nyhetsmorgon.

Köttbullar en populär maträtt i svenska hem

Trots att Sverige inte har någon officiell nationalrätt visar en Sifo-undersökning från 2025 att en majoritet av befolkningen skulle vilja se köttbullar, potatismos och gräddsås som landets officiella maträtt.

– Jag förstår att köttbullarna toppar listan och det faktum att de utomlands är så pass starkt förknippade med Sverige befäster ju verkligen rättens status. Köttbullar med mos och klassiska tillbehör är en fantastisk rätt som den är, men passar också otroligt bra att modernisera. Till exempel genom att byta ut hälften av köttet mot baljväxter, sa Malidza Larsson, ICA:s vardagskock i samband med undersökningen. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

"Listeriabakterien bryr sig inte om kyla"

Nyligen gästade alltså livsmedelsprofessorn Marie-Louise Danielsson-Tham Nyhetsmorgon för att att prata om listeria, vilket är en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom. 

Listeria kan ge influensaliknande symptom som feber, huvudvärk och smärta i kroppen, men också mag- eller tarmsymtom som illamående, kräkningar och diarré. Tillhör man en riskgrupp kan sjukdomen i värsta fall utvecklas till blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation enligt Livsmedelsverket

I Nyhetsmorgon berättar Danielsson-Tham att listeriabakterien är särskilt tålig, eftersom den inte påverkas av kyla. 

– Listeriabakterien bryr sig inte om kyla. Den växer ner till 0,5 grader och påverkas inte av vakuumförpackning eller livsmedelsgas, säger Danielsson-Tham i programmet.

Det innebär att färdiga köttbullar, lax och skinka kan bära på listeria.

Foto: Claudio Bresciani / TT

"Inte äta färdiga köttbullar utan att..."

För att undvik smitta gäller det att hantera livsmedlen rätt.Det handlar exempelvis om att värma maten ordentligt innan man äter det. 

– Tillhör man någon av riskgrupperna ska man inte äta färdiga köttbullar utan att först värma upp dem till minst 70 grader, säger Danielsson-Tham.

Det går inte att avgöra om listeria finns i maten baserat på lukt eller smak, så allra säkrast är att lägga matvarorna i varma rätter som gratäng eller soppa. 

Foto: Martina Holmberg / TT

LÄS MER: