Planerar barn

15 tidiga tecken på graviditet

"Är jag gravid?" är en av de vanligaste frågorna en barnmorska får. Här listar vi 15 tidiga – och extremt tidiga – tecken på graviditet!

Utebliven mens är långt ifrån det enda tidiga graviditetstecknet.

Vad finns det för tidiga tecken på graviditet? Där en del menar att de till och med känt av tillfället då spermien befruktade ägget, är det andra som inte känner av graviditeten förrän efter några veckor.

Enligt barnmorskan Tove Nordahl är det inte troligt att man märker en graviditet redan dagarna efter ägglossning.

De flesta får nog inga tecken före vecka 5, säger hon.

En del säger att de känner tecken på graviditet långt innan graviditettestet. Jag kan inte påstå att det bara är påhitt, men det finns inga vetenskapliga fakta som kan underbytta dessa påståenden, säger hon.

Många som försöker att bli gravida tänker mycket på vad som händer i kroppen dagarna efter ägglossning.

Varierande gravidtester

Tove Nordahl säger också att det kan variera när man med säkerhet kan slå fast att man är gravid.

Det beror på graviditetstestet, en del är mer känsliga än andra. Det är några som visar positivt två-tre dagar före förväntad menstruation, medan andra behöver man vänta till förväntad mens eller en dag efter förväntad mens.

Kom också ihåg att ägglossningen kan variera och man kan bli gravid fem dagar före och två dagar efter förväntad ägglossning! Det påverkar självklart när man testar positivt, tillägger hon.

Utvecklar falska gravidsymtom

Även om man registrerar ett eller flera graviditetssymptom behöver det inte betyda att man faktiskt är gravid. En stark önskan om att bli gravid kan till och med leda till en växande mage - och en såkallad inbillad graviditet.

Många förväxlar också tecken på att det faktiskt är menstruationen som kommer och inte att man är gravid. Ömma bröst, humörsvängningar, stickningar i livmodern etc.

Det är klart att om man har en stark önskan om att bli gravid och hela tiden tror man är det, så tänker jag att det är naturligt att man letar efter tecken. Tecken som då kan förväxlas med premenstruella besvär, säger barnmorskan Tove.

Fästblödning kan vara ett av de första symptomen på graviditeten, ungefär sex dagar efter ägglossning, men man kan inte enas om hur mycket man kan lita på ett sådant symptom och därför räknas det som ett osäkert symptom.

Tidiga tecken på att du kan vara gravid

1. Utebliven menstruation

Det mest kända tecknet på att man kan vara gravid är utebliven mens. Men det är viktigt att veta att detta även är tecken på PMS och att det kan hänga ihop med viktförlust eller viktökning, stress och hormonförändringar.

2. Ömma och svullna bröst

Känner du dig plötsligt som Pamela Anderson? Många kvinnor berättar att brösten gör ont och att de växer lite i början av graviditeten. Brösten känns ofta tyngre och bröstvårtorna får en mörkare färg. Ömma bröst är också ett av de vanligaste tidiga graviditetssymtomen, och brösten fortsätter förändras under graviditeten.

3. Trötthet

Om du plötsligt känner dig onormalt trött och ur form, kan det betyda att du är gravid. Det beror på att koncentrationen av hormonet progesteron stiger i kroppen. Många kvinnor upplever att tröttheten är värst i första trimestern och att den avtar allt eftersom.

4. Oftare kissnödig

Om du upplever att du behöver besöka toaletten var femtonde minut, kan det bero på hormonförändringar under graviditeten. Det är alltså en vanligt graviditetssymtom tidigt i graviditeten att behöva kissa mycket oftare. Allt eftersom kommer även den växande livmodern att pressa mot urinblåsan.

5. Illamående

Ett annat klassiskt symptom på graviditet är illamående. Dessvärre uppstår det inte bara på morgonen, utan kan komma när som helst under dagen. En del upplever illamående redan i andra veckan av graviditeten. Men som tur är varar det sällan längre än till vecka 13-14. En av orsakerna till att många gravida mår illa är att östrogenurskillnaden i kroppen ökar snabbt så att magsäcken töms långsammare. Du kan läsa mer om illamående och graviditet här.

6. Lätta blödningar

Det är lätt att tro att det är mens, men om blödningen är liten kan det bero på att du är gravid. Denna implantationsblödning sker ca. sex till fjorton dagar efter befruktning, när det befruktade ägget fäster sig till slemhinnan i livmodern. Blödningen kan också bero på andra saker, du kan läsa mer om tidiga blödningar och graviditet här.

7. Ökade flytningar

Många upplever även ökade flytningar under graviditeten vilket är helt normalt, du kan läsa mer om det här. Orsaken till det är att slidväggen blir tjockare nästan direkt efter befruktning. Den ökade cellväxten i slidans slemhinna leder till att flytningarna ökar. Flytningarna är vita, mjölkliknande och utan obehaglig lukt.

8. Huvudvärk

Förändringar i hormonerna kan leda till att många upplever huvudvärk. Gravida kan använda smärtstillande medicin som Paracetamol, men du bör kontakta läkare om du har behov av medicin längre än en vecka.

9. Förändrad smakupplevelse

Många gravida berättar att de plötsligt inte klarar av att äta vissa matvaror, till exempel kaffe eller stark mat. Andra upplever plötsligt sug efter matvaror de vanligtvis inte äter så mycket av. Vad det beror på är osäkert, men man antar att det även kan hänga ihop med hormonförändringarna i kroppen.

10. Överkänslig näsa

Reagerar du plötsligt på alla typer av lukter eller känner att saker stinker mer än normalt? Det kan också bero på att du har en baby i magen.

11. Förstoppning

När progesteronvärdena i kroppen ökar kommer maten passera långsammare genom matsmältningskanalen. Detta är orsaken till att många kvinnor tidigt i graviditeten får trög mage. Se till att äta ordentligt med fibrer, drick vatten och håll dig aktiv! Här kan du läsa mer om förstoppning under graviditeten.

12. Svimmning och yrsel

Tidigt i graviditeten utvidgas blodådrorna. Detta kan leda till lågt blodtryck som gör dig yr i huvudet. Att svimma som ett tidigt graviditetstecken är därför inte helt ovanligt. Lågt blodsocker kan också vara en bidragande orsak, se därför till att du äter och dricker regelbundet.

13. Humörsvängningar

Humöret kan ge vissa tidiga tecken på graviditet. Är du mer lättänd än tidigare eller gråter för ingenting? Hormonförändringarna i kroppen under en graviditet kan leda till att humöret går upp och ner. Som tur är för dina närmaste, så går det över!

14. Ökad kroppstemperatur

Efter ägglossning ökar kroppens temperatur med cirka 0,5 grader och håller sig så fram till nästa menstruation, Om du mäter morgontemperaturen innan för att slå fast när du har ägglossning, och upptäcker att temperaturen håller sig förhöjt mer än två veckor, så kan det betyda att du är gravid.

15. Mensvärk/Växtvärk

Smärtor i magen kan lätt förväxlas med menstruationssmärtor. Detta beror på att livmodern växer snabbt i början av graviditeten, något som kan ge mensliknande smärtor. Här kan du läsa mer om hur mensvärk kan vara ett tidigt tecken på gravditet.