Planerar barn

Utomkvedshavandeskap – en graviditet utanför livmodern

Ett utomkvedshavandeskap, eller en extrauterin graviditet är en graviditet utanför livmodern, vanligtvis i äggledaren. Det är ovanligt men kan leda till ett allvarligt tillstånd. Läs allt du behöver veta här.

Utomkvedshavandeskap – en graviditet utanför livmodern

Om ett befruktat ägg fastnar på vägen till livmodern kallas det för utomkvedshavandeskap, det händer i ungefär 2-3 procent av alla graviditeter. Det kan bero på en skadad äggledare och kan innebära ett allvarligt tillstånd om äggledaren brister.

Utomkvedshavandeskap – så uppstår det

Ett ägg blir befruktat första dygnet efter ägglossningen och befinner sig då vanligtvis i äggledaren. I vanliga fall transporteras ägget till livmodern där det fäster och börjar växa.

Vid ett utomkvedshavandeskap fastnar det befruktade ägget på vägen till livmodern, till exempel i äggledaren. Äggledaren är liten och rymmer inte en växande graviditet, det gör därför väldigt ont när det börjar växa. En graviditet utanför livmodern i äggledaren kan aldrig växa till ett barn. Antingen lossnar ägget av sig själv och det blir ett missfall eller får man hjälp av vården med läkemedel eller operation.

Läs mer: Missfall – vanliga frågor och svar

Symtom på utomkvedshavandeskap

Symtomen skiljer sig något från person till person, precis som tidigt i en graviditet. Utöver utebliven mens och positivt graviditetstest kan en del får graviditetssymtom som spännande bröst och illamående. När det befruktade ägget växt i äggledaren i ungefär 5-6 veckor kommer symtom som kan tyda på ett utomkvedshavandeskap.

• Ont långt ner i magen, oftast mer ont på ena sidan

• Blödningar

• Om äggledaren brister kan du bli kallsvettig, yr och illamående

Om du tror att du drabbats av en graviditet utanför livmodern ska du söka vård på din vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagning på sjukhus.

Undersökningar och behandling på sjukhus vid en graviditet utanför livmodern

En läkare ser med hjälp av ultraljud om det rör sig om en extrauterin graviditet. Om du inte har svåra smärtor och besvär kan kroppen ta hand om det på egen hand och du blöder ut graviditeten som ett missfall. Om du däremot blöder mycket och har kraftiga smärtor kan du behöva operation. I de flesta fall behöver hela äggledaren tas bort, bara i 15 procent av fallen blöder det ut av sig själv som ett missfall. Om äggledaren lämnats kvar finns det stor risk att det finns rester av graviditeten även efter en operation. Man får då följa med blodprover så att graviditetshormonet hCG sjunker som det ska veckorna efter operationen. Om det inte gör det kan man behöva behandlas med ett läkemedel som heter Metotrexat som är en typ av cellgift. Cellgifterna gör att kvarstående graviditetsvävnad tillbakabildas.

Läs mer: Blödningar i tidig graviditet – det här kan det bero på

Utomkvedshavandeskap kan bero på skadade äggledare

Om du drabbats av en graviditet utanför livmodern vill du såklart veta varför. Den vanligaste orsaken till att man drabbas är skador på äggledarna, det finns också en liten ökad risk för utomkvedshavandeskap om man har spiral. Skadorna kan ha uppstått på grund av en eller flera anledning, som exempelvis:

• Klamydia

• Endometrios

• Tidigare utomkvedshavandeskap

• Blindtarmsinflammation

• Tidigare operationer i magen som lämnat ärrvävnad

Kan påverka chanserna till en ny graviditet

Om du haft ett utomkvedshavandeskap kan det påverka chanserna att bli gravid i framtiden, men det behöver inte vara så. Det finns även en ökad risk för att drabbas igen om äggledaren är skadad. För de allra flesta blir det inget problem med en framtida graviditet även om man behövt operera bort den ena äggledaren. Så länge den andra äggledaren funkar som den ska.

Läs mer:

Jag är så orolig för missfall – hela tiden

Mensvärk – kan vara ett tidigt tecken på graviditet

Artikeln är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska