Hjälp! Vi har inte haft sex på två år!

"Vi har inte haft sex på två år" Foto:Unsplash

Det finns inget normalt, eller onormalt, med hur ofta ett par har sex med varandra i en relation. Men om den ena – eller kanske båda? – inte är nöjda med sexlivet, finns det saker man kan göra. Gerd Elliot är parterapeut och får ofta frågor som rör förhållanden utan sex.

Läsarfrågan: "Vi har inte haft sex på 2 år"

"Mitt stora problem är att min man och jag inte har haft sex på två år. Han sa att jag inte skulle ställa krav på honom, för då funkar det inte alls – och nu har det gått två år.

Jag är så ledsen för vi älskar varandra så mycket. Den sista tiden har jag blivit orolig. Jag funderar på om han har någon annan men samtidigt innerst inne vet jag att det inte är så. Men mina tankar far iväg och jag känner att jag är på väg att gå ner mig totalt, vill inte ens tänka de tankar som kommer över mig ibland.

Jag känner mig ful, tjock och osexig. Att skriva så här känns konstigt men jag vet inte vad jag ska göra. Vill inte ta upp det med min man eftersom jag är rädd att såra honom, och det vill jag inte göra. Hur gör jag för att vi ska hitta tillbaka till varandra? Jag är en kvinna på 60 år."

Läs också: Öka sexlusten med snippsauna – den omtalade hälsotrenden

Svar från parterapeuten: "Förmedla att du vill honom väl"

Du är ledsen för att du saknar sex och intimitet med din man och du börjar känna dig tjock och ful. Jag vill säga att det är väldigt bra att du skriver till oss och vågar föra detta ämne på tal. Det är inte konstigt att du känner som du gör, eftersom det du saknar är så centrala delar i en relation.

Jag vill uppmuntra dig att ta upp detta med din man för jag kan inte se något annat alternativ. Försök att göra det på ett empatiskt sätt för jag tror att din man lätt kan känna sig pressad. Det kan vara så att hans förmåga sviktar lite med åldern eller så är det något annat som han tycker att det är svårt att prata om. Förmedla att du vill honom väl och att du älskar honom. Jag tycker inte att du skall ge dig utan försöka på nytt om han inte skulle vara så positiv till att prata. Annars riskerar du att bli ännu mer ledsen och kanske bitter.

Hälsningar,
Gerd Elliot, parterapeut

Familjelivs forum

På forumet diskuteras förhållanden utan sex i många trådar. Ta del av dem i vårt forum och diskutera med andra i liknande situationer!

Läs också: Sexologens 6 knep för att våga ta initiativ till sex

Förhållanden utan sex kan ha många orsaker

Att sexlivet stannar av i en relation är inte ovanligt. Ibland händer det i perioder, och brukar ofta kunna gå att ta ikapp efter ett tag. I andra fall stannar sexlivet av helt. Ofta finns det orsaker som ligger till grunden för att sexlivet stannat av. Några av dem är:

– Svårigheter att komma i kontakt med sitt "sexuella jag"

– En närstående har gått bort

– Småbarnsår

– Stress