Publicerad 10 October 2017

Fotograf:

Årets första fall av vinterkräksjukan har registrerats hos Folkhälsomyndigheten

Det är dags att börja förbereda sig på årets värsta smitta – vinterkräksjukan. I säsongens första veckorapport hos Folkhälsomyndigheten har nämligen de första fallen av Calicivirus, som orsakar vinterkräksjukan, registrerats. 
Det rör sig endast om ett fåtal fall hos Folkhälsomyndigheten och även antalet sökningar på "vinterkräksjuka" på 1177 Vårdguiden är på låg nivå. 

– Det är såhär det brukar se ut i början. Enligt webbsökningskurvan som vi använder oss av för att titta på hur spridningen ser ut i samhället så har de tidigare säsongerna dragit i gång kring vecka 45-48, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till TT. 

De senaste åren har Sverige haft mildare varianter på vinterkräksjukan men hur det blir i år är det för tidigt att spekulera om menar Lena Sundqvist. Men om det blir en tuffare säsongen innebär det bland annat att många fler kommer att bli smittade. 

Artikelkälla: TT & Göteborgs Posten 

Bästa sättet att skydda sig mot vinterkräksjukan är genom att;

- Ha en god handhygien
- Undvika bufféer
- Hålla sig borta från magsjuka personer

Tänk på att barn är extra känsliga för vätskeförluster. Försök att få ditt barn att dricka mer – genom att exempelvis ge saft, läsk och glass.

Om ditt barn inte får i sig tillräckligt med vätska, kissar mindre än vanligt eller är väldigt slött ska du söka läkarvård.


Barn ska vara hemma från förskola/skola i 48 timmar efter att de blivit friska.

Källa: vinterkräksjukan.se

Skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka? Läs här!


 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Årets första fall av vinterkräksjukan har registrerats hos Folkhälsomyndigheten
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll