Publicerad 14 November 2017

Fotograf:

Dricker du alkohol framför barnen i jul? Se viktiga filmen här

Två glas vin, så mycket alkohol kan du dricka innan barnen ser att du förändras. Barn märker att vuxna druckit alkohol eftersom ”de pratar högre” eller ”beter sig konstigt”. Hur känner man sig som barn då? Här är filmen som alla föräldrar borde se! 
Jo, barnen märker visst om du dricker några glas till maten. Faktum är att redan efter två glas vin upplever barn att ditt beteende ändras. Du pratar högre och beter dig konstigt. Under alla år som IOGT-NTO-rörelsen arbetat med Vit jul-kampanjen har detta argument ständigt dykt upp. Men nu är det säkerställt att argumentet inte håller. Undersökningar visar att barn märker skillnad i vuxnas beteende mycket tidigare än vad de vuxna tror.

En tidigare kampanj från Vit-jul fokuserar på barnen. Vad säger de själva om att se vuxna dricka alkohol? Och hur mycket tror de att man kan dricka innan man förändras? I en film berättar barn om vad de tror händer när man dricker och vad som utmärker en alkoholpåverkad person.

–Vi vill få vuxna att sätta barnen i centrum under julfirandet och fundera på hur man bäst gör julen till barnens högtid. Förhoppningsvis får filmen människor att samtala med varandra om vad som är viktigt under julen – och då tror jag att närhet och närvaro är viktigare än alkohol, säger Mona Örjes, ordförande Junis, IOGT-NTO-rörelsens barnorganisation.

Filmen spelades in på en lågstadieskola i Stockholm. Barnen som medverkar fick svara på frågor om vuxna och alkohol och själva berätta om sina tankar och funderingar. Frågorna har gällt vuxna i allmänhet och inte specifika personer.

­–Barnen har svarat ungefär det som brukar dyka upp när man frågar om vuxnas drickande. Det som den vuxne tycker känns skojigt och mysigt upplever barnen snarare som konstigt och obehagligt, fortsätter Mona Örjes.

Titta på filmen och fundera över om det verkligen är nödvändigt att dricka alkohol i jul.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Dricker du alkohol framför barnen i jul? Se viktiga filmen här
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll