Publicerad 11 April 2018

Fotograf:

Att göra (och inte göra) om du ser en förälder som behöver hjälp på stan

Nästa alla föräldrar har varit med om situationer ute på stan där ens barn plötsligt tappat humöret och ställt till med diverse hyss. Ofta händer det dessutom just när du har som mest att bära eller ska upp med barnvagnen i en rulltrappa. I dessa lägen kan det vara mycket uppskattat med en hjälpande hand, om det erbjuds och görs på rätt sätt. Här är några Do och Don'ts för den som tänker hjälpa till.   
DO

– Utvärdera situationen och avgör om ditt engagemang verkligen skulle vara till hjälp eller bara bidra till mer stress. Om du inte är säker, fråga. Extra bra är det om du frågar om du kan göra något specifikt istället för att bara fråga om du kan hjälpa till i allmänhet. Även om föräldern tackar nej, kommer hen att uppskatta ditt erbjudande!

– Förebygg stress för föräldern genom små hjälpsamma gester som att öppna dörren, ställa tillbaka deras kundkorg eller hjälpa till att lyfta upp barnvagnen. 

– Ibland kan en vänlig min eller en snäll/förstående kommentar vara allt som behövs i den jobbiga situationen. Sympati och förståelse uppskattas aldrig mer än i stunder av kamp.

– Berätta gärna att du själv är förälder, mormor, farbror eller liknande och "vet hur det är". Då känns det genast tryggare att få hjälp av en främling. 

– Ingrip alltid om du ser att ett barn sätter sig i fara ex. går ut i gatan, är för nära ett tågspår eller liknande. I dessa lägen spelar självklar inga sociala koder eller annat in.

DON'T 

– Rör inte ett barn utan föräldrars tillåtelse (såvida det inte är en nödsituation). Fråga alltid innan om du kan hjälpa till.  

– Anta inte att du vet hur man hanterar situationen bättre än föräldern gör. Ge därför inte råd om hur hen kan hantera situationen bättre. Hen gör sitt bästa. Hjälp i sådana fall till istället. 

– Börja inte bära förälderns påsar, väskor etc. utan att fråga först. 

– Bjud inte ett barn på godis eller någon annan typ av sötsak. Du gör bara förälderns liv svårare...

– Stå inte och stirra och vänta på att hen ska be dig om hjälp. Om du inte kan eller tänker hjälpa till, ge i sådana fall ett sympatiskt leende och gå därifrån.

Foto: Potential Filmmaker / Shutterstock


 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Att göra (och inte göra) om du ser en förälder som behöver hjälp på stan
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll