Publicerad 2 May 2018

Fotograf:

Så vet du om ditt barn har vätskebrist

Under sommarens hetare dagar är det lätt att bli uttorkad. Inte nog med att du ska se till att hålla din egen vätskebalans, har du barn måste du såklart även se till att den lille/lilla inte får vätskebrist. Barn yngre än ett år är dessutom extra känsliga för detta. Så här vet du om ditt barn har vätskebrist och så hanterar du situationen.     
Vanliga symtom vid vätskebrist hos barn

Trött och hängig.
Torra läppar. Även slemhinnan i munnen blir torr, det märks genom att insidan av kinderna och ibland även tandköttet är matta och torra i stället för fuktiga och blanka.
Allt mer törstig. Men det kan även förekomma att barnet inte är törstigt.
Inte kissar lika ofta som vanligt. Urinen kan vara mörkgul och koncentrerad.
Inte ger samma kontakt som vanligt.
Inte orkar leka.
Inte orkar äta.
Mörka ringar under ögonen, och ögonen kan se insjunkna ut.
Gråblek hud.
Gråter utan att det kommer några tårar.

(Källa: 1177)

Vad gör jag om jag märker att mitt barn har vätskebrist? 

Det självklara svaret här är såklart att du direkt ska försöka få i ditt barn vätska. Här är några knep för att lyckas med detta: 

Vätskeersättning. En salt- och sockerlösning som finns att köpa på apotek. Den tas upp extra bra i kroppen och gör att vätskebalansen återställs. 

– Ge gärna ditt barn vätska med lite socker i för att hen ska få energi. Här är juice eller isglass två bra alternativ. 

– På riktigt små barn som inte vill dricka själva kan ett knep vara att mata vätskan med en tesked eller spruta in den med en särskild plastspruta (finns på apoteket). 

– Du som ammar eller ger bröstmjölk i flaska bör se till att ge små mål med bröstmjölk, med täta mellanrum. Om barnet inte vill ta bröstet eller dricka ur flaskan bör du försöka få i barnet vätskeersättning. 

För att undvika att din bebis (barn under ett år) ska drabbas av vätskebrist bör du se till att hen inte vistas i direkt solljus utan skyddas från stark värme.

(Källa: 1177)

Det är inte bara viktigt för ditt barn att dricka vatten, även du som vuxen får inte glömma bort det i sommarvärmen. Dricker inte du tillräckligt mycket vatten kan det få effekter på kroppen, och även ditt underliv. Se vad som kan hända i videon.

Läs mer: Så skyddar du din bebis från solens strålar och värme i sommar
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så vet du om ditt barn har vätskebrist
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll