Publicerad 16 September 2019

Fotograf:

I samarbete med Elgiganten 5 sätt att göra din värmepump mer kostnadseffektiv

Det finns många skäl att investera i en värmepump. Har du redan en värmepump och vill optimera sättet ni använder den? Här är 5 tips på hur du kan effektivisera din värmepump och få ut största möjliga energibesparing.
– För många är det en självklarhet att stänga av värmepumpen när de går till jobbet eller reser bort över helgen – allt för att spara pengar. Detta rekommenderar vi inte, säger Einar Gulbrandsen, ansvarig kommunikatör på NOVAP - en oberoende organisation som arbetar med att förbättra kunskapen om värmepumpar.

Bristen på kunskap kan hindra användaren från optimal energibesparing. Här är våra 5 bästa tips på hur du kan göra din värmepump mer effektiv:

1. Lär upp familjen

Se till att hela familjen känner till alla inställningar och vet hur man använder dem. Ju fler som vet hur systemet fungerar, desto enklare är det att använda det rätt.

2. App eller fjärrkontroll?

Att skifta mellan app och fjärrkontroll kan vara förvirrande och det är lätt hänt att inställningarna på värmepumpen ändras – speciellt om det finns fler användare. Använd antingen appen eller fjärrkontrollen, men inte båda.

3. Undvik autoläge

Använd värmeläge eller kylläge, men undvik autoläge. Autoläge innebär nämligen att värmepumpen kan börja kyla när du exempelvis eldar i öppna spisen. Det enda autoläge du bör använda, är för val av fläkthastighet.

4. Komplettera med andra värmekällor

 Andra värmesystem är också användbara och nödvändiga under kalla dagar. Om du bor i flervåningshus har du troligtvis ett kompletterande värmesystem. Ställ in temperaturen för detta några grader lägre än för din värmepump. På så sätt kan du vara säker på att värmepumpen alltid jobbar maximalt.

5. Håll rent! 

Rengör det interna filtret en gång i månaden, eller oftare om du har husdjur. Igentäppta filter reducerar värmepumpens effekt och gör den mer högljudd. Om du upplever reducerad effekt eller konstiga ljud, ska du kontakta serviceavdelningen.

Tips inför ditt köp av värmepump

Att installera en värmepump är bra både för miljön och ekonomin, men enligt NOVAP kan du göra mer än så för att få ut det mesta av din värmepump och spara pengar:

- Köp en värmepump särskilt utvecklad för det nordiska klimatet. Kontrollera de tekniska specifikationerna för att se vad effekten är vid exempelvis -10 eller -15 grader.

- Installera inomhusdelen i det största rummet. Fläkten ska blåsa i rummets längdriktning.

- Använd kompletterande värmesystem om du bor i flervåningshus.
Advertisement
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 5 sätt att göra din värmepump mer kostnadseffektiv
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll