Temabröllop: Medeltid

För Marie och Daniel passade medeltidstemat mycket bra. De besökte frekvent medeltidsveckan i Visby. Första dejten var på Sagan om ringen, förlovningsringarna var inspirerade av filmen. Dessutom var paret genuint intresserade av medeltiden.

Största inspirationskällan var medeltidskrogen Clematis i Visby.
- Tyvärr finns den inte längre kvar, berättar Marie. Men vi hedrade minnet av den under bröllopsmiddagen genom att försöka få till samma stämning och samma känsla som vi haft när vi varit där och ätit.

Men vilka krav kan man ställa på gästerna vid temabröllop?
- Vi hade inga krav på våra gäster, säger Marie. I inbjudan stod att vi hellre än några gåvor önskade att de skulle klä sig i medeltidskläder. Men det var en önskan, inte ett krav. De fick sedan ange om de skulle komma som adel, borgare, bönder eller vanligt klädda. Klädseln påverkade nämligen bordsplaceringen.

Själva vigseln hölls på eftermiddagen i Torsångs kyrka i Dalarna.
- Jag gick in tillsammans med min pappa, berättar Marie. Framför oss gick mina svägerskor som var tärnor och ena svägerskans två barn. Maken stod framme vid altarringen med sina båda bröder. Det kändes tidsenligt.

Så fixande vi medeltidstemat

Gästerna. 90 procent av gästerna hade medeltidskläder.
Brudparets klädsel. Modernt traditionella färger. Klassiska medeltidsmönster och tyger med brokad och sammet.
Femkamp. Med tidsenliga utmaningar.
Underhållning. Tidsenlig musiken och gycklare under gästabudet. Eldshow.
Maten. Helstekt vildsvin och annat medeltidsgodis.
Hitta tonen. Vänner som serveringspersonal och bartenders, toastmaster som alla jobbat hårt för att få till det bra.
Klassindelningen. Adel, borgare, bönder. Adeln fick lite bättre service än borgarna som fick lite bättre service än bönderna. Rolig twist för gästerna.
Dekoration och dukning.
Alla fick ett träfat att äta på och ett keramikkrus att dricka ur. Som bestick fick gästerna en mindre träslev och en liten morakniv. Brudparet åt med smidda metallbestick. Långa linneservetter.
Detaljer. Sköldar, vimplar och tygstycken. Vägglampetter, stearinljus i mörka tomma vinflaskor.

Musik
Även musiken i kyrkan var noga vald och spelades upp från en CD-skiva. Brudparet gick in till Korrando av medeltidsbandet Patrask. Efter vigseln tågade paret ut till tonerna av AnDro2, också av Patrask.

Efter fotografering och gratulationer vid klockstapeln hölls en brudskål vid församlingshemmet. Sedan var det dags för medeltida 5-kamp med svärd, 4-meterspik, pilbåge och spjut. Kampens vinnare utseddes till brudparets hedersvakt.

En cateringfirma stod för maten, som serverades i fem omgångar. Bland medeltidsmaten fanns godsaker som rökt fläsk, pepparrotslingon, späckkyckling, helstekt vildsvin och lingonpäron (se hela menyn i högerspalten).

Underhållning
I pauserna mellan serveringarna spelade medeltidsbandet Själ. Dessutom underhöll gycklargruppen TRiX med allehanda gycklerier.

Efter tårtan bjöds sällskapet på eldshow framförd av TRiX.
- Det var otroligt pampigt att se, säger Marie. I bakgrunden syntes en slinga av Dalälven.

Efter eldshowen var det dags att återvända till nutid.
- Klockan var relativt mycket, säger Marie. Vi behövde avsluta kvällen senast klockan ett eftersom lokalen var bokad på söndagen. Så det blev Spotify och blandad musik.

Vad var mest lyckat?
- Svårt att peka ut bara en enda sak, menar Marie. Stämningen var helt otrolig, det kändes som att alla släppte sina hämningar genom att klä sig i medeltidskläderna. Det surrade överallt i lokalen. Alla pratade med alla. Men det som folk pratar mest om så här i efterhand är maten och eldshowen.