• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Millimina

    Det föll bort ett ord i min första mening som skulle ge uttryck för att livsmedelsverket ställer sig på försiktighetsprincipens sida. De säger att inga kända risker finns, men ändå så säger de inte att det är fritt fram för barnen att äta sötningsmedel. Om det var så att det INTE fanns några risker med sötningsmedel alls, varför denna försiktigthet?

  • Cullinan

    Som sagt, allt inom rimliga gränser. Både til barn och vuxna.
    Livsmedelsverket säger ju klart och tydligt att aspartam inte är farligt ens för barn, utan att man inte bör vänja barn vid något socker överhuvudtaget om man vill vara en noggrann förälder.

  • Anna 74

    www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/lightprd/GPetterssonsuppstas.pdf

    Här finns lite mer matnyttiga fakta. En professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers som skrivit en uppsats. Han är starkt kritisk till användandet av sötningsmedel.

    Han tittar även på miljöaspekten. Vad händer när vi kissar ut sötningsmedlen i naturen? Jag har själv inte läst igenom hela uppsatsen och ska inte komma här och komma här . Har inte heller läst alla inlägg. Men vill bara påvisa om miljöaspekten också.

    Personligen så blir jag grymt sötsugen om jag dricker lightprodukter. Och att vänja sig vid sötsmak är ju ett gissel det med. Svenskt dricksvatten är otroligt gott och rent. Så själv dricker jag hellre vatten eller mjölk dagligdags och "riktig" läsk till fest.

  • Ninna1977

    Jag tror att måste ifrågasätta även livsmedelsverket faktiskt även om de är oberoende o bra källa! Se t.ex. Bimsans inlägg 115 ovan.

    Om man sen ser till olika forskningsresultat kan det vara bra att se om det går at se vem som finansierar forskningen. Typexempel: Tobaksindustrin betalar stora pengar till forskning som sen "råkar" visa på att tobaksrökning inte alls orsakar lungcancer...

    Tillverkare av sötningsmedel finansierar...??

  • Millimina

    Bimsan, nä, precis. Jag är glad att vi är flera som iaf vet att vi inte vet... :)

  • Cullinan
    Millimina skrev 2007-04-24 14:13:21 följande:
    Det föll bort ett ord i min första mening som skulle ge uttryck för att livsmedelsverket ställer sig på försiktighetsprincipens sida. De säger att inga kända risker finns, men ändå så säger de inte att det är fritt fram för barnen att äta sötningsmedel. Om det var så att det INTE fanns några risker med sötningsmedel alls, varför denna försiktigthet?
    Det är ju inte aspartamet i sig dom är försiktiga med om du läser lite noggrannare, utan som sagt sockerintag överhuvudtaget, vare sig det är vanligt socker eller sötningsmedel. Detta för att man inte ska vänja barn vid att gilla söta smaker och därmed riskera att bli överviktiga.
  • Millimina

    Cullinan. Du påstår att sötningsmedel INTE är farligt. Jag säger att det KAN vara farligt. Vi VET inte. Tycker Annas inlägg där är en tänkbar infallsvinkel, forskarna kan inte, omöjligen, se alla aspekter av något.

    Därmed inte heller sagt att man måste vara överdrivet försiktig, för det är troligtvis inte farligt.

  • Cullinan

    Anna74 1a gången skrev 2007-04-24 14:14:30 följande:


    www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/ligh...Här finns lite mer matnyttiga fakta.
    Du är den tredje personen som kommer dragandes med den oseriösa klåparsajten som enbart driver upp hysterin kring sötningsmedel.

    Håll er till oberoende och seriösa källor tack.
  • Themis

    Cullinan:

    På 1930-talet visste vi att det var nyttigt att dricka radioaktivt mineralvatten, på 1950-talet skulle alla insekter bekämpas med DDT, på 1960-talet skulle alla gravida som mådde illa äta Neurosedyn/Thalidomid för det var HELT ofarligt enligt läkarna...

    20 år är en hyfsad horisont för att kunna bedöma skadeverkningar av livsmedel och läkemedel men man får nog inse att det är MINST det som krävs för att bedöma långtidseffekter och kunna isolera rätt faktorer vid bedömningen. Skojiga bubblareffekter och nya risker kan potentiellt sett dyka upp i rätt många år till-jämför bara exemplet rökning.

    Så jag låter nog glatt andra frivilliga ta dom riskerna, det är inte som om sötningsmedel skulle tillföra nåt i min tillvaro.

  • Millimina

    Men, övervikt då, är inte det farligt?

    om intag av sötningsmedel KAN medföra att man ökar i vikt, är inte det då samma sak som att sötningsmedel KAN vara farligt??

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!